Koszyk

Włoska pizza – nieoczywisty poradnik

Dla większości osób pizza to tylko placek z ciasta z pomidorami i dowolnie formowanymi składnikami. Zamawiając pizzę bardzo często nie wiemy czego się spodziewać, ponieważ każda pizzeria stosuje różne metody przygotowania ciasta na pizzę i jego późniejszego wypieku. Często zamawiając w tej samej restauracji otrzymamy dwa różne placki w zależności od osoby, która aktualnie przyrządzała naszą pizzę. Z powodu tej różnorodności w Neapolu, stolicy włoskiej pizzy powstała organizacja non-profit o nazwie AVPN (wł. Associazione Verace Pizza Napoletana) której głównym celem jest promocja oraz ochrona neapolitańskiej pizzy.

Podobna sytuacja dotyczyła oscypka, kiedy to nasze sklepy zalała fala sero-podobnych produktów o nazwie oscypek. Dzięki certyfikatowi ten przysmak jest chroniony a jego sposób i miejsce przyrządzania zostało szczegółowo opisane w certyfikacie unijnym.

Ten wpis pozwoli Państwu przybliżyć historię włoskiej pizzy oraz poznać ich najpopularniejsze rodzaje – wielu miłośników pizzy uważa, że to pizza neapolitańska jest oryginalną pizzą a wszystkie inne to jej podróbki przez co niepochlebnie wyrażają się choćby o klasycznej pizzy rzymskiej. Sami neapolitańczycy mawiają, że jest tyle rodzajów pizzy, ilu mieszkańców Neapolu.

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska
neapolitan pizza

Mieszkańcy Neapolu są tak przywiązani do swojej pizzy, że nie używają prawie żadnych dodatków do jej dekoracji. W najbardziej tradycyjnych pizzeriach przyrządza się tylko dwa rodzaje pizzy: Marinara (z pomidorami, czosnkiem, oregano i oliwą z oliwek) lub Margherita (z pomidorami, mozzarellą, bazylią i oliwą z oliwek).

W cieście nie używa się tłuszczu i dodaje się do niego dużo wody, aby było mokre i lepkie. Zazwyczaj ciasto jest pozostawiane do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas maksymalnie do 24 godzin – zanim zostanie rozciągnięte i upieczone w piecu opalanym drewnem.

Pizza neapolitańska wypieka się w bardzo wysokiej temperaturze 430-480 C°. i przez bardzo krótki czas maksymalnie 90 sekund.

Jak powinna wyglądać Pizza z neapolitańska

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 236,50 

Pizza powinna przypominać koło o średnicy nie przekraczającej 35 cm, brzeg pizzy musi być wysoki na 1-2 cm, dodatkowo brzeg pizzy musi być napowietrzony a jego średnica średnica nie powinna przekraczać 35 cm,
Brzeg musi być wysoki na 1-2 cm. Pizza neapolitańska powinna być miękka i aromatyczna.

Przeciwieństwo neapolitańskiej pizzy to popularna: Pizza Rzymska

pizza rzymska

Pizza rzymska jest praktycznie przeciwieństwem pizzy neapolitańskiej: jest chrupiąca i zawiera dodatki. Klasykiem we wszystkich rzymskich pizzeriach jest popularna Capricciosa: z szynką, grzybami, oliwkami, karczochami i pomidorami.

Do ciasta dodaje się oliwę z oliwek i znacznie mniej wody niż w przypadku wersji neapolitańskiej. Pizza jest pieczona do 3 minut w temperaturze około 350°C, dzięki czemu uzyskuje się zupełnie inny efekt niż w przypadku pizzy neapolitańskiej: bardziej chrupiący.

W całym Rzymie można znaleźć pizzę sprzedawaną na kawałki, pokrojoną w długie paski pokryte najpyszniejszymi dodatkami. W wielu miejscach pizza rzymska jest sprzedawane na wagę. Jest to oryginalne rzymskie jedzenie uliczne znacząco różniące się od pizzy neapolitańskiej.

Grube ciasto ala pizza Polska poznajcie: Pizzę Siciliana

Pizza sycylijska
pizza sycylijska

Pizza sycylijska charakteryzuje się grubym, puszystym ciastem i jest prawdopodobnie najbardziej podobna do pizzy w stylu polskim. Na Sycylii uprawia się niezwykłą pszenicę durum, a pizza czerpie korzyści z pysznego smaku tej bogatej mąki. W przeciwieństwie do poprzedniczek pizza ta posiada dość grube ciasto. Oczywiście, w sicilianie nie możę zabraknąć pomidorów i oregano stanowiących pyszne dodatki. Ciasto na pizzę sycylijską wyrasta do 72 godzin, a następnie jest pieczone w temperaturze około 300°C przez 3 lub 4 minuty. Na całej Sycylii można znaleźć budki z gorącymi kawałkami „Sfincione” – typowej sycylijskiej pizzy.

Bez sosu: Pizza Bianca

Pizza bez sosu może wydawać się dziwna, ale jest to ulubiona potrawa Włochów już od czasów rzymskich. Pierwowzorem takiej pizzy jest popularna w całych Włoszech focaccia. W rzeczywistości we Włoszech pizzę dzielimy na dwa przypadki „czerwoną pizzę” z sosem i „białą pizzę” bez sosu.

Obecnie pizza ta najczęściej podawana jest z szynką bolońska, czasem posypana pistacjami,które pięknie komponuje się ze świeżą, białą pizzą. Toskania ma swoją własną wersję pizzy białej i to właśnie to miejsce uchodzi za stolicę tego rodzaju pizzy. Stare danie rolników wypiekane wykorzystując gorący kamień do pieczenia pizzy, a dopiero po wypieku wypełniane są lokalną szynką, serem i warzywami. Obecnie pizza te jest najczęściej dostępna we Florencji.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 236,50 

Kiedy następnym razem będziesz zamawiał pizzę, będziesz wiedział dokładnie czego możesz oczekiwać od pizzerii. Twoja ulubiona pizza za każdym razem powinna smakować tak samo. Pizzeria powinna stosować identyczną procedurę podczas przyrządzania i wypieku pizzy, dzięki czemu Ty jako klient będziesz wiedział czego możesz się spodziewać. Jeżeli w Twoim mieście brakuje takiego lokalu, polecamy wypiek domowej pizzy według naszego przepisu na pyszne ciasto na pizzę.

Z pozdrowieniami,

Pizzoholik Rafał z pastone.pl