Masz pytania? Zadzwoń: 793 708 739

Pizza na słodko – czy to dobry pomysł

Klasycznej włoskiej pizzy daleko do deseru, ponieważ jest typowym daniem wytrawnym. Coraz częściej można jednak spotkać przepisy na takie danie lub propozycje słodkiej pizzy w menu różnych restauracji. Być może na pierwszy rzut oka brzmi to dziwnie, bo nie przywykliśmy do jedzenia jej w takiej formie. Z drugiej strony jednak – intryguje i wzbudza ciekawość. Naprawdę warto dać szansę pizzy w takiej odsłonie i odkrywać nowe smaki oraz kreatywne pomysły. Na pewno ucieszy wszystkich łasuchów, fanów słodkości i włoskiego placka. Taka pizza to również hit dla wszystkich dzieci. Bez problemu taki deser przygotujemy w domu, we własnym piekarniku. Jeśli dodatkowo posiadamy kamień do pizzy, znacznie skróci on czas naszej pracy. W takim razie…do dzieła!

Podstawa każdej pizzy, czyli ciasto

Tak jak w przypadku wersji  wytrawnej, bazę słodkiego odpowiednika także stanowi ciasto na pizzę. Możemy zastosować ten sam przepis, co do wersji wytrawnej. Zasada obowiązuje ta sama – chrupiące ciasto na zewnątrz, puszyste w środku.  Jeśli lubimy wyczuwalną słodycz, do ciasta możemy dodać trochę więcej cukru. Dobrym pomysłem może być też urozmaicenie bazy o kakao, płynną czekoladę, miód, cynamon, masło orzechowe, aromat waniliowy. Możemy też postawić na klasyczne ciasto do pizzy, a deserowy charakter uzyskać za pomocą dodatków. Wszystko zależy od tego, jak słodki smak chcemy uzyskać.

Ważne, aby nasze ciasto na pizzę było optymalnie wypieczone. Dokładnie pilnujmy czasu, który pizza spędza w piekarniku. Dzięki temu nie spotka nas przykre rozczarowanie – przypalony lub niedopieczony placek. Bardzo przydatnym gadżetem jest w takiej sytuacji granitowy kamień do pizzy Pastone. Skraca on znacznie czas pieczenia, minimalizuje ryzyko przypaleń oraz wyraźnie poprawia smak ciasta. Jeśli dotychczas piekłeś pizzę na zwykłej blaszce, z kamieniem do pizzy na pewno zauważysz różnicę. 

Magia słodkich dodatków na pizzy

Teraz czas na najważniejsze, czyli słodkie dodatki. Możliwości jest naprawdę wiele, a każdy łasuch powinien być wniebowzięty łącząc ulubione smaki.  W zastępstwie pomidorowego sosu, na słodkiej pizzy użyć możemy nutelli lub innych kremów orzechowych i czekoladowych, a także bitej śmietany i kremów tortowych. Dobrze sprawdzą się też dżemy, konfitury i musy owocowe. Naszym zdaniem ciekawą propozycją będzie serek mascarpone lub ricotta. Jego kremowa konsystencja świetnie komponuje się zarówno w słodkich, jak i słonych smakach. Pamiętajmy, by wszystkie te składniki dodać po upieczeniu ciasta 🙂

Warto do pizzy na słodko dodać jak najwięcej świeżych owoców, które są źródłem cennych witamin i minerałów.  Mamy tu prawdziwą dowolność. Możemy wybrać więc te owoce, które lubimy, na które mamy aktualnie ochotę lub na sezonowe perełki. Banany, truskawki, maliny, winogrona, kiwi, gruszki, jabłka, wiśnie… To zaledwie kilka propozycji. Wybierz ulubiony owoc lub stwórz kolorowy miks.

Dopełnieniem pizzy na słodko mogą być bakalie i orzechy. Nie należy przesadzać z ich ilością, jednak warto aby znalazły się w codziennej diecie. Orzechy włoskie, nerkowce, migdały, wiórki kokosowe, rodzynki, daktyle, żurawina.  Nie dość, że smaczne i zdrowe, do tego pięknie udekorują naszą pizzę i sprawią, że deser nabierze wyjątkowego charakteru. Tak, jak ciężko wyobrazić sobie ciasta bez bakalii, tak samo słodka pizza bez ich udziału może nam się wydawać trochę niekompletna.

Pizza na słodko to oryginalny pomysł na wiele okazji.

Oczywiście możemy przygotować ją tylko dla siebie, ale świetnie sprawdzi się w przypadku wielu imprez i uroczystości. Nie dość, że dobrze smakuje, to bardzo efektownie wygląda, gdy odpowiednio ją udekorujemy. Do tego przygotowanie takiej pizzy zajmuje mniej czasu niż upieczenie większości tradycyjnych ciast i ciasteczek. Śmiało przygotujesz ją dla niezapowiedzianych gości, sprawdzi się jako przekąska na domówkę oraz zachwyci wszystkie dzieci na kinderbalu. 

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 225,00 

Tak samo jak w przypadku wytrawnej pizzy, wersja na słodko daje ogromne możliwości. Jej przygotowanie zajmuje kilka minut, wygodnie się ją zjada, a do tego na pewno w swojej kuchni znajdziesz jakieś pasujące dodatki (nawet, gdy lodówka świeci pustkami). To danie idealne, aby gotować smaczne, oszczędnie i szybko, a do tego zachwycać smakiem.