Masz pytania? Zadzwoń: 793 708 739

Focaccia – pyszna włoska przekąska

Nikomu nie trzeba przedstawiać kuchni włoskiej, która słynie z unikalnego smaku, prostoty i wysokiej jakości produktów. Całemu światu doskonale znana jest pizza, za to focaccia to danie, które pozostaje w jej cieniu. Szkoda, ponieważ jest kolejnym przykładem tego, jak pyszna, a zarazem niezwykle prosta może być kuchnia włoska. Mamy jednak dobrą wiadomość – prawdziwą, włoską focaccię stworzysz bez problemu we własnej kuchni wykorzystując kamień do pizzy. To świetna propozycja zarówno dla tych, którzy focaccię już znają i tęsknią za jej smakiem, jak i dla tych, którzy nigdy nie próbowali tego drożdżowego wypieku. Kilka łatwo dostępnych składników, zaledwie chwila wolnego czasu, piekarnik i kamień do pizzy Pastone – oto przepis na włoską focaccię prosto z Twojej kuchni!

Typowa focaccia – czym się wyróżnia?

focaccia

Być może wielu z Was będzie zaskoczonych, ale „typowa focaccia” nie istnieje! Każdy region Włoch posiada swoją wersję, która jest odzwierciedleniem tradycji kulinarnych danego miejsca. W focacci jedno jest niezmienne dla wszystkich jej rodzajów – przygotowuje się ją z ciasta drożdżowego. 

Wiele osób myśli, że focaccia to odmiana pizzy. Nie jest to prawdą. Podstawową różnicę stanowi czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta. W przypadku focacci jest on znacznie dłuższy. Ma to wpływ na finalny efekt – po wypieczeniu jest znacznie grubsze niż ciasto na pizzę. Ponadto, jeszcze przed pieczenie ciasto na focaccię jest dziurawione. W focacci nie znajdziemy też sosu na wierzchu – dodatki umieszczane są bezpośrednio na placku. W odróżnieniu od pizzy, ciasto gra tu dużo bardziej dominującą rolę, jego drożdżowa nuta i puszystość jest bardzo mocno wyczuwalna.

Na jakie rodzaje foccaci możemy najczęściej natrafić podczas podróży do Włoch?

Focaccia nie jest bardzo popularnym posiłkiem w Polsce, jednak bez problemu znajdziemy ją we Włoszech. Najczęściej w małych barach, piekarniach lub punktach oferujących szybkie przekąski. Jakie rodzaje focacci możemy spotkać w Italii?

– focaccia Genovese – z oliwą i solą morską,

– focaccia di Recco – placek składający się z dwóch warstw ciasta przełożonych serem,

– focaccia Barese – ciasto wzbogacone jest purre z ziemniaków, zaś góra oblicie polana oliwą i przyozdobiona pomidorami,

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

Pizza z pepperoni na kamienu do pizzy pastone + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 225,00 

– focaccia ala Messinese – ten rodzaj placka pieczony jest w kwadratowych lub prostokątnych blachach, a dodatki stanowią ser, warzywa, anchois.

Focaccia w domowym piekarniku (przepis)

Wydawało Ci się, że naturalny kamień do pieczenia pizzy Pastone to gadżet, który nadaje się jedynie do przygotowania domowej pizzy? Nic bardziej mylnego! Z powodzeniem wykorzystasz go także do innych potraw, w tym drożdżowej  focacci. Z pomocą  kamienia wyjdzie idealnie puszysta i rozpływająca się w ustach. Potrawa niczym z prawdziwej włoskiej piekarni – brzmi dobrze, prawda? Zaoszczędzisz także sporo czasu, ponieważ kamień do pizzy maksymalnie skraca czas pieczenia oraz unikniesz kłopotliwych przypaleń lub ryzyka, że ciasto w środku będzie niedopieczone.

Naprawdę warto wypróbować ten włoski specjał. Wypieczony w domu może smakować równie wyśmienicie, jak w słonecznej Italii. Włosi jedzą focaccię na śniadanie, kolację albo jako dodatek do dań (na przykład zup lub sałatek). Nie wiesz na jaki rodzaj placka się zdecydować? W takim razie poznaj nasz przepis, który pozwala na przygotowanie najbardziej typowej wersji.

Chyba każdy z nas zapytany o tradycyjne włoskie przysmaki potrafiłby wymienić co najmniej kilka potraw: spaghetti, lasagne czy nieśmiertelna pizza. Włoska kuchnia inspiruje nas od wielu lat i chcemy czerpać z niej to, co najlepsze. Na całym świecie słynne są również pyszne włoskie desery, oryginalne lody czy charakterystyczne dla tego kraju przekąski. Jedną z najpopularniejszych przekąsek jest focaccia. To rodzaj drożdżowego pieczywa, które Włosi najchętniej jedzą na śniadanie lub jako przystawkę przed daniem głównym. Istnieje wiele jej wersji a każdy region może pochwalić się własnym przepisem. To sprawia, że zamawiając focaccię w różnych zakątkach Włoch możemy dostać nieco inną jej wersję – z pewnością warto spróbować różnych!
Przepis, który znajdą Państwo w tym artykule pozwoli zaś na przygotowanie focacci w domowych warunkach. Jest to receptura na najbardziej typowy wariant tego wypieku jednak focaccię można podawać również z oliwkami, pomidorami lub cebulką. W niektórych regionach Italii popularne jest podawanie focacci w formie kanapki z rozmaitymi dodatkami.

Na ciasto drożdżowe potrzebujemy: 70 dag mąki pszennej, 21 g świeżych drożdży (albo paczka suchych drożdży – 7 g), łyżkę zmiażdżonych ziarenek pieprzu, 450 ml ciepłej wody, 100 ml oliwy z oliwek i dwie łyżeczki soli. Dodatkowo potrzebujemy: po dwie łyżki oliwy z oliwek i wody, dwie łyżeczki gruboziarnistej soli, trzy łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu.

Przepis

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, sól, oliwę i wodę. Zagniatamy przez pięć minut przy użyciu robota kuchennego.
Dno drugiej miski smarujemy oliwą i przekładamy do niej przygotowane ciasto, obtaczamy je w oliwie. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na około dwie godziny do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

Pizza z pepperoni na kamienu do pizzy pastone + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 225,00 


Łopatkę do pizzy posypujemy mąką. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto i robimy w nim małe wgłębienia. Ciasto polewamy oliwą wymieszaną z wodą, posypujemy rozmarynem i solą. Odstawiamy jeszcze na pół godziny. Następnie zsuwamy ciasto z łopatki do pizzy na kamień umieszczony i nagrzany wcześniej w piekarniku. Pieczemy przez około 8-12 minut w piekarniku z nagrzanym kamieniem. Piekarnikiem do temperatury 225 stopni C. Smacznego!

Na jakie dodatki postawić?

Focaccia to bardzo proste danie, dlatego warto postawić na 2, maksymalnie 3 dodatki. Nie są one wyszukane i z łatwością kupimy je w każdym sklepie. Absolutna klasyka to grubo mielona sól, oliwa z oliwek, pomidory oraz zioła: oregano, rozmaryn, bazylia. Świetnie sprawdzą się też inne produkty: cebula, czosnek, ser mozzarella oraz warzywa.

Domowa focaccia to świetne urozmaicenie dla pizzy. Sprawdzi się w wielu sytuacjach. Na śniadanie, zamiast kanapki. Z dodatkiem warzyw może być ciekawym pomysłem na obiad. Stanowi doskonałe dopełnienie dla innych dań, na przykład zup czy sałatek. Jeśli jesteś fanem prostej, ale smacznej i sycącej kuchni, na pewno polubisz focaccię!