Zadzwoń do nas: +48 794 660 320

Darmowa wysyłka kurierem powyżej 100 zł

W jakiej temperaturze piec pizzę?

Jaka temperatura piekarnika będzie najlepsza do wypieku pysznej domowej pizzy pieczonej na kamieniu. Wydawałoby się, że odpowiedź będzie prosta, jednak wszystko zależy od rodzaju pizzy jaką chcemy wypiekać domu.

Temperatura wypieku pizzy neapolitańskiej?

Królowa pizz zwana Napoletaną powinna być wypiekana powyżej 400 stopni Celsjusza przez okres czasu nie większy niż 120 sekund. Udany wypiek charakteryzują wyrośnięte brzegi i cienki spód pizzy. Czasy wyrastania ciasta nie powinien przekroczyć 24h – Co ważne ciasto te nie powinno być przechowywane w lodówce.

Wiele osób twierdzi, że pizzy tej nie jesteśmy w stanie wypiekać w domowych piekarnikach. Jednak osobiście uważam, że nowoczesne piekarniki dwukomorowe z maksymalną temperaturą wypieku 300 stopni, opcja turbo grill i kamieniem do pizzy- spokojnie są w stanie osiągnąć temperatury przewyższające 400 stopni.

Temperatura wypieku pizzy klasycznej.

Klasyczna pizza posiada o chrupiące ciasto jak i sztywny spód pizzy. Jest bardziej przypieczona i chrupiąca od poprzedniczki. Spowodowane jest to dłuższym czasem pieczenia w temperaturze nie przekraczającej 370 stopni Celsjusza. Czas wypieku wynosi a całkowity czas wypieku to 120 – 160 sekund. Pizzę tą jesteśmy w stanie wypiec w standardowym domowym piekarniku z wykorzystaniem kamienia do pizzy. Podobną temperaturę potrzebujemy podczas wypieku pizzy w kształcie gwiazdy.

Jak zwiększyć temperaturę pieczenia pizzy w domowym piekarniku?

W przypadku obu pizz, czy to klasycznej czy też neapolitańskiej. Bardzo ważna jest początkowa wysoka temperatura wypieku. Co oznacza, że pizza musi zostać włożona do rozgranego pieca, a ciasto od samego początku powinno mieć styczność z bardzo wysoką temperaturą. Przy tradycyjnym wypieku nie jest to możliwe, ponieważ blacha do pieczenia na której jest umieszczona pizza posiada temperaturę pokojową.

Na ratunek przychodzi kamień do pizzy, który po rozgrzaniu osiąga rewelacyjne warunki cieplne pozwalające na otrzymanie wysokiej temperatury wypieku i natychmiastową transmisję do ciasta. To właśnie ten efekt odpowiada za znakomicie wypieczony spód.

Zapewne zastanawiasz się jak kamień do pizzy jest w stanie zwiększyć temperaturę w piekarniku.

Jest to bardzo proste, to dzięki naturalnej zdolności kamienia do pochłaniania olbrzymich ilości ciepła z otoczenia, Kamień pochłania ciepło emitowane z rozgrzanej do czerwoności grzałki w piekarniku.

nagrzewanie kamienia do pizzy

Po odpowiednim czasie wygrzania, kamień jest w stanie osiągnąć 400 stopni Celsjusza, które podczas wypieku zostanie przekazane bezpośrednio na ciasto do pizzy. Dzięki czemu nasz piekarnik pozwoli nam osiągnąć temperatury potrzebne do wypieku znakomitej pizzy w domu.

wypiek pizzy na kamieniu

Idealna temperatura i czas pieczenia pizzy w domu?

Jeżeli miałeś wątpliwości co do temperatury wypieku pizzy w domowym piekarniku oraz oraz samego sposobu wypieku pizzy, to mam nadzieję, że ten wpis rozwiał Twoje wszelkie wątpliwości. Wypiek znakomitej pizzy w domowym piekarniku jest możliwy pod warunkiem wykorzystania granitowego kamienia do pizzy od Pastone, który zwiększa początkową temperaturę wypieku pizzy, dzięki czemu osiągniesz jeszcze lepsze efekty.

Jak zapewne zdążyłeś już zauważyć, nie ma idealnej temperatury pieczenia pizzy. Wszystko zależy od typu pizzy jaką chcemy przygotować, sposobu wypieku jak i właściwości naszego piekarnika. Jednak co do jednego jesteśmy zgodni, temperatura pieczenia w przypadku większości rodzajów pizzy musi przekraczać 350 stopni Celsjusza. Jesteśmy w stanie osiągnąć takie temperatury w domowych piekarnikach wykorzystując wspomniany wcześniej granitowy kamień do pizzy.

Darmowa wysyłka

Dla zamówień powyżej 100 ZŁ

14 dni na zwrot

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Szybka wysyłka

Wszystkie zamówienia dostarczamy w 1-3 dni robocze.

Bezpieczne szybkie płatności

Przelew online / MasterCard / Visa