Zadzwoń do nas: +48 794 660 320

Darmowa wysyłka kurierem powyżej 100 zł

Jakiej mąki użyć do pieczenia pizzy na kamieniu?

Jeżeli zastanawiasz się jakiej mąki użyć do ciasta na pizzę, to dobrze trafiłeś. Niezależnie od tego, czy jesteś entuzjastą pizzy wykorzystując kamień do pizzy, czy jesteś właścicielem restauracji. Ten prosty wpis dotyczący mąki do pizzy pomoże Ci zdecydować na, które mąki do ciasta na pizzę przetestować podczas następnego wypieku.

Jaka mąką do pizzy na kamieniu..

Podczas wybierania najlepszej mąki do Twojego ciasta na pizzę, niezwykle ważne jest zrozumienie różnic pomiędzy poszczególnymi mąkami. Istnieją różne rodzaje mąki, których możesz użyć podczas wypieku na kamieniu do pizzy. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąki. W tym uniwersalna mąka biała, mąka tortowa, mąka chlebowa, mąka orkiszowa, mąka z manioku i bezglutenowa mąka do pieczenia pizzy.

Każda mąka tworzy inną teksturę siatki glutenowej, która jest zależna od ilości glutenu w mieszance. Mąka tortowa i mąka do ciast mają zazwyczaj bardzo niską zawartość glutenu, podczas gdy inne mąki, takie jak Bezglutenowa mąka do Pieczenia, są całkowicie pozbawione glutenu. Niektóre mąki, takie jak mąka chlebowa i mąka do pizzy typu „00”, mają wysoką zawartość glutenu.

Zastanawiałeś się, dlaczego ciasto do pizzy jest rozciągliwe?

To właśnie gluten, czyli mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny powszechnie występujące w pszenicy, tworzy elastyczność i rozciągliwość ciasta na pizzę. Gluten, fermentacja drożdży oraz wysoka temperatura początkowa wypieku osiągana z wykorzystaniem kamienia do pizzy to klucz, by wytworzyć gaz potrzebny do wyrośnięcia ciasta w domowym piekarniku. Kiedy ciasto jest wyrabiane, uwalniany jest dwutlenek węgla, to właśnie on pozwala podczas wypieku szybko wyrosnąć ciastu na pizzę. To dlatego większość mąk do pizzy zawiera duże ilości glutenu, dzięki czemu można z nich wypiekać pyszną pizzę, podczas gdy mąki tortowe i cukiernicze zawierają mniej glutenu, aby stworzyć bardziej lekki i zwiewny wypiek.

Najczęściej używane rodzaje mąki do pieczenia pizzy w domu.

Mąka uniwersalna – Podczas gdy mąka uniwersalna może być używana do wszystkiego. To jednak gdy spróbujesz uzyskać cienką skórkę do pizzy i wyrośnięte ranty, będziesz miał problem. Dzieje się tak, ponieważ mąka uniwersalna nie zawiera tak dużo glutenu jak specjalne mąki do pizzy. Kolejną rzeczą, o której należy pamiętać używając zwykłej mąki uniwersalnej jako głównego składnika ciasta na pizzę jest to, że czasami może być ona trudniejsza do rozciągnięcia w porównaniu do mąk do pizzy, ponieważ ma tendencję do łatwiejszego rozrywania się.

Mąka do wypieku chleba – zawiera większą ilość glutenu i białka niż mąka uniwersalna. Wysoka zawartość glutenu w tej mące tworzy bardzo strukturalne ciasto, pozwalające na rozciąganie i wyrastanie. Jednak sama struktura będzie gęsta i miękka. Ciasto na pizzę wykonane z mąki chlebowej może być zbyt gęste i sprężyste przez co może nie dać się poprawnie rozciągnąć.

Mąka do pieczenia pizzy -Idealna mąka do pizzy powinna spełniać następujące warunki. Nie powinna mieć żadnych dodatków jak i jej konsystencja powinna przypominać puder. Takie warunki spełniają mąki do pizzy typu „00”. Mąka do pizzy jest śnieżnobiała i całkowicie pozbawiona obręb. Dzięki czemu ciasto do pizzy może wchłonąć odpowiednią ilość wody, co podczas wypieku sprawia, że ciasto jest miękkie w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Dzięki temu, że mąka do pizzy jest bardzo sypka, ugniatanie ciasta jest niezwykle łatwe. Mąka typu 00 zawiera odpowiednie ilości glutenu co sprawia, że siatka glutenowa jest na tyle mocna, by poprawnie rozciągnąć ciasto. Tekstura ciasta do pizzy jest zazwyczaj związana z ilością glutenu w mące, ponieważ to właśnie gluten tworzy stabilną siatkę glutenową, która wpływa na finalną teksturę domowej pizzy. Z tego powodu jest to jeden z kluczowych składników ciasta do pizzy.

Najlepsze mąki przeznaczone do wypieku pizzy na kamieniu.

Divella – mąka najlepsza dla początkujących pizzoholików. Do kupienia w większych marketach. Zalecany przez Pastone czas wyrastania kulek to 4h-6h
Basia do pizzy – mąka typu „00” jak poprzednik zalecana dla początkujących pizzoholików. Do kupienia w większych marketach. Zalecany przez Pastone czas wyrastania kulek to 4h-6h
Caputo Pizzeria– Mąka przeznaczona dla miłośników domowych wypieków. Najlepiej zamówić w opakowaniu 5kg.
5 Stagioni Napoletana– Jak sama nazwa wskazuje idealna do Napoletany. Nadaje się również do wypieku pizzy w piekarniku.

Dlaczego dobra mąka powinna być wykorzystana podczas wypieku na kamieniu do pizzy?

Odpowiedź jest dość prosta, dla jeszcze lepszych wypieków z wykorzystaniem kamienia do pizzy od Pastone. To właśnie mąką jest kluczowym elementem nadającym smak ciastu na pizzę, która w połączeniu z kamieniem do pizzy od Pastone pozwala osiągnąć rewelacyjne walory wizualne i niespotykane dotąd walory smakowe.

Kamień do pizzy Pastone skierowany jest do osób, które będą wypiekać w piekarniku. Do kupienia na naszej stronie internetowej, niekiedy w zaprzyjaźnionych sklepach stacjonarnych. Kamienie do pieczenia od pastone wykonane są z granitu, posiadają optymalną grubość okolice 2 cm, dzięki czemu czas nagrzewania kamienia jest stosunkowo krótki, a utrata temperatury przy otwieraniu piekarnika nie jest tak szybka jak przy kamieniu 1-centymetrowym.

Darmowa wysyłka

Dla zamówień powyżej 100 ZŁ

14 dni na zwrot

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Szybka wysyłka

Wszystkie zamówienia dostarczamy w 1-3 dni robocze.

Bezpieczne szybkie płatności

Przelew online / MasterCard / Visa