Masz pytania? Zadzwoń: 793 708 739

Sekrety udanej pizzy

Pizza to danie, które tylko z pozoru wydaje się proste. Prawda jest jednak taka, że najlepsi kucharze posiadają swoje unikatowe sekrety udanej pizzy. We Włoszech tradycyjne receptury są dokładnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Mimo, że pizza ze słonecznej Italii uchodzi za najsmaczniejszą na świecie, nie musisz wykupować wycieczki do tego południowego kraju. Znając kilka sekretów udanej pizzy, z łatwością  stworzysz ją w domu! Zastosuj się do naszych rad i stwórz przepyszną, domową pizzę.

Akcesoria kuchenne – sekret udanej pizzy

Być może pierwszy z sekretów udanej pizzy okaże się dość zaskakujący i nieoczywisty. Zanim przystąpisz do przygotowywania domowej pizzy zadbaj o…odpowiedni sprzęt kuchenny.  To naprawdę ważne. Zazwyczaj domową pizzę przygotowujemy w piekarniku. Idealny byłby piec do pizzy, jednak na niego pozwolić mogą sobie naprawdę nieliczni. Bez obaw, z dobrze przygotowanym piekarnikiem oraz odpowiednim sprzętem, jesteśmy w stanie wyczarować we własnym domu prawdziwie włoską atmosferę. Źle działający piekarnik może sprawić, że pizza będzie niedopieczona albo przypalona. Bardzo istotne jest również to, na czym wypiekamy pizzę. Większość osób w domowych warunkach używa różnego rodzaju blach do pieczenia. My mamy jednak inną propozycję. Czy słyszałeś kiedyś o granitowych płytach do pieczenia? Jeśli nie, odwiedź nasz sklep, który na zawsze odmieni Twoje podejście do domowych wypieków. Mało kto ma możliwość wypieku pizzy w specjalnie przeznaczonym to piecu. Kamień do pieczenia pizzy to rozwiązanie, dzięki któremu osiągniesz efekty równe włoskim kucharzom.

Jak to działa? Naturalny granitowy kamień do pizzy nagrzewa się przy opcji grilla w każdym piekarniku.  Kamień do pizzy pochłania ciepło emitowane z rozgrzanej grzałki. Standardowa grzałka w piekarniku może rozgrzać się do temperatury 600 stopni, co pozwoli nagrzać kamień do pizzy do temperatury około 390-430 stopni. Sprawia to, że pizza wypieka się bardzo równomiernie – górna grzałka opieka górę, a rozgrzany kamień do pizzy wypieka spód. Raz na zawsze pożegnasz się z niedopieczonym lub spalonym ciastem. Twoja pizza będzie idealna. Co ważne, pizza nie będzie przywierać do kamienia (jak przy tradycyjnej blasze). Możesz mieć pewność, że Twoje posiłki nie dość, że pyszne, będą też bezpieczne dla zdrowia. 

Ciasto, czyli absolutna podstawa

Mówi się, że ciasto to sekret udanej pizzy. Ciężko się z tym argumentem nie zgodzić. Prawda jest jednak taka, że oprócz składników dobrej jakości, sekretem idealnego ciasta jest sposób jego przygotowania. Do wyrobienia ciasta potrzebujemy mąki pszennej, wody i…powietrza. Należy bardzo dokładnie, ręcznie je wyrobić, dzięki czemu ciasto odpowiednio się natlenia. Sprawi to, że nasz placek wyjdzie chrupiący i puszysty. Sekret udanej pizzy to także odpowiednie proporcje – w zależności od grubości ciasta jaką chcemy uzyskać, dobieramy odpowiednią ilość drożdży. Można dodać też dobrej jakości oliwę (1-2 łyżki) oraz szczyptę soli. Trzeba pamiętać, aby wszystkie użyte do ciasta składniki miały temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto do pizzy będzie miało odpowiednie warunki, żeby wyrosnąć.

Dodatki, czyli diabeł tkwi w szczegółach

Najważniejszy dodatek do pizzy to sos. Tutaj warto postawić na jego samodzielne przygotowanie. Dzięki temu mamy możliwość dodania produktów wysokiej jakości oraz doprawienia zgodnie z własnym gustem i smakiem. Sekretem pysznego sosu są dojrzałe, świeże pomidory. Najlepiej zdecydować się na włoskie San Marzano lub równie pyszne pomidory malinowe. W ostateczności można użyć pomidorów z puszki, dzięki którym nasz sos powstanie dużo szybciej. Dobrze połączyć je z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dzięki czemu sos zyska piękny aromat oraz bogatszy smak, a także szczyptę soli i cukru. Tak przygotowane składniki gotujemy, aż sos zgęstnieje. Można dodać także zioła – oregano, bazylię. 

Co jeszcze położyć na naszym placku? Ser! Zamiast tradycyjnej goudy, warto zainwestować we włoską mozzarellę. Nawet jeśli kochasz ser, nie przesadzaj z jego ilością, gdyż może on rozlać się na pizzy, zamiast ładnie połączyć wszystkie składniki. Aby urozmaicić smak pizzy, możesz dodać kilka rodzajów sera – gorgonzolę, parmezan, ricottę, ser kozi. 

Reszta dodatków do pizzy to już tylko kwestia naszej wyobraźni i gustu. Do najbardziej popularnych należą mięsa: szynka, kiełbasa, kurczak. Najlepiej sprawdzają się te cienko krojone, włoskie (np. prosciutto). Na większości placków nie może też zabraknąć warzyw: oliwek, pomidorów, pieczarek, kukurydzy, papryki, cukinii, szparagów, rukoli, cebuli. Fani ryb chętnie dodadzą do pizzy tuńczyka, łososia albo owoce morza. Wielką zaletą tego włoskiego przysmaku jest ogrom możliwości i dodatków, dzięki którym każdego dnia możemy jeść inną pizzę. Decydując się na dodatki pamiętajmy, że sekretem udanej pizzy jest też umiar. Jeśli przesadzimy ze składnikami, nasze ciasto stanie się oklapłe, a tego chcemy przecież uniknąć. Najlepsza pizza jest puszysta, lekko chrupiąca na zewnątrz, a delikatna w środku.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

Pizza z pepperoni na kamienu do pizzy pastone + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 225,00