Masz pytania? Zadzwoń: 793 708 739

Pizza bezglutenowa dla kogo

Pizza to przysmak, który uwielbiają  niemal wszyscy. Niestety, czasem kwestie zdrowotne nie pozwalają cieszyć się jej wspaniałym smakiem. Zawarty w cieście gluten to składnik, który u niektórych osób powoduje nietolerancję pokarmową. Bezwzględnie unikać glutenu muszą osoby chore na celiakię. Czy oznacza to, że chory musi zupełnie zrezygnować z pizzy? Na szczęście nie! Pizza bezglutenowa to sposób na cieszenie się smakiem włoskiego placka bez przykrych konsekwencji zdrowotnych. 

Pizza bezglutenowa – dla kogo będzie najlepsza?

Diety oraz produkty bezglutenowe stają się coraz popularniejsze oraz stanowią chwytliwe hasło reklamowe. Wiele osób błędnie myśli, że produkty bezglutenowe są zdrowsze od normalnych. Prawda jest inna – dieta bezglutenowa jest kluczowa w odżywianiu osób z celiakią, które przez całe swoje życie nie powinny dostarczać sobie tego szkodliwego dla nich składnika. Zdrowy człowiek nie musi unikać glutenu, a ścisła dieta bezglutenowa może wręcz być szkodliwa dla zdrowia. Zanim więc ulegniemy popularnej teraz modzie na produkty gluten free, lepiej jest dokładniej dowiedzieć się komu one służą. Na pytanie „pizza bezglutenowa – dla kogo?”, można więc odpowiedzieć następująco – przede wszystkim dla osób chorujących na celiakię oraz z nietolerancją glutenu. Osoby zdrowe nie muszą rezygnować z tradycyjnej pizzy, ale jeśli mają ochotę na pizzę bezglutenową, bez problemu mogą skusić się na nią i upiec wykorzystując granitowy kamień do pizzy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby czasem zrezygnować z chrupiącego, klasycznego ciasta. Należy pamiętać, że podstawą w diecie zdrowego człowieka jest różnorodność.

Pizza bezglutenowa w domu czy z pizzerii?

Szczęśliwie, osoby z nietolerancją glutenu nie są skazane na życie bez pizzy. Co więcej, mogą przygotować włoski placek sami w domu, a także zamówić w restauracji. My zdecydowanie polecamy pierwszą opcję, która daje gwarancję bezpiecznych składników użytych do jej przygotowania. Domowa pizza może być naprawdę pyszna, lepsza i zdrowsza niż z niejednej pizzerii. Trzeba jedynie zadbać o wysoką jakość składników oraz zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt kuchenny. Z naturalnym kamieniem do pizzy, każde ciasto, w tym bezglutenowe, będzie smakowało jak z włoskiej pizzerii. Mało kto może pozwolić sobie na profesjonalny piec do pizzy, a pieczenia placka na kamieniu do pieczenia pizzy daje zbliżony efekt. Dzięki temu ciasto bezglutenowe będzie idealnie wypieczone, co jest czasem trudniejsze do osiągnięcia niż w przypadku tradycyjnego ciasta pszennego.

Czym różni się pizza bezglutenowa od „zwykłej” pizzy?

Jak odróżnić pizzę bezglutenową, od tej która zawiera gluten? Klucz tkwi w składnikach użytych do ciasta. Klasyczny włoski placek wypieczony jest z mąki pszennej. Zawarty w niej gluten nadaje ciastu puszystości i sprężystości. W pizzy bezglutenowej stosuje się zamienniki takie jak:

– specjalna mieszkanka mąk bezglutenowych (dostępna do kupienia w wielu sklepach),

– mąka kukurydziana, jaglana, gryczana, ryżowa,

– komosa ryżowa,

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

Pizza z pepperoni na kamienu do pizzy pastone + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 225,00 

– ciasta warzywne, na przykład z kalafiora, marchewki, cukinii.

Przepis na ciasto bezglutenowe, to takie proste!

Przepisy bezglutenowe często wydają się z pozoru trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego! Poniżej przedstawiamy przepis na ciasto, dzięki któremu przekonasz się, że wykonanie bezglutenowej pizzy w domu jest banalnie proste.

Składniki:

– 2 szklanki mieszanki mąki bezglutenowej,

– 1 opakowanie suchych drożdży,

– 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek,

– 1 szklankę letniej wody,

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

Pizza z pepperoni na kamienu do pizzy pastone + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 225,00 

– pół łyżeczki cukru i soli.

Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy z nich ciasto do momentu, aż przestanie przyklejać się do rąk. Następnie formujemy z niego kulkę, wkładamy do miski i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do momentu aż ciasto wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do temperatury około 200 stopni. Z wyrośniętego ciasta formujemy placek, smarujemy go sosem pomidorowym i dodajemy ulubione składniki na wierzch. Pizza bezglutenowa powinna piec się około 20-25 minut w przypadku pieczenia na blasze. Kamień skraca czas pieczenia do około 7-10 minut. Smacznego!