Masz pytania? Zadzwoń: 793 708 739

Pizza Marinara, czyli włoski klasyk w Twoim domu

Pizza Marinara to tuż obok Margheritty jedna z najbardziej kultowych pizz neapolitańskich. Nie jest aż tak dobrze znana, jak wersja z mozzarellą, jednak z roku na rok wraca do łask i zyskuje na popularności. Na południu Włoch znajdziemy ją w menu niemal każdej restauracji serwującej ten pyszny placek z drożdżowego ciasta. Marzysz to tym, aby chociaż na chwilę przenieść się do słonecznej Italii i spróbować doskonałych, lokalnych smakołyków? Odrobinę Włoch wyczarujesz…we własnej kuchni! A zamiast biletu lotniczego wypróbuj kamień do pieczenia pizzy od Pastone. Z jego pomocą stworzysz menu godne Włochów.

Pizza Marinara, czyli jaka?

Marinara nie jest najpopularniejszą z pizz, szczególnie poza granicami Włoch. Bardzo niesłusznie, ponieważ doceniają ją nawet najwięksi kulinarni smakosze. Fenomen Marinary polega na prostocie i najwyższej jakości składnikach. Wbrew pozorom, jej wykonanie może przysporzyć kłopotów. Nie jest łatwo wydobyć pełnię smaku z tak prostej, składającej się z zaledwie kilku składników potrawy. Podstawa tej pizzy to sos pomidorowy, czosnek, oliwa oraz suszone pomidory. To jeden z niewielu rodzajów włoskiego placka, w którym brakuje sera. Nawet najwięksi zwolennicy sera na pizzy powinni spróbować Marinary chociaż raz w życiu. Mimo niewielu składników jest ona bardzo aromatyczna i smaczna, a użyte dodatki zapewniają doskonały smak. Jak widać, siła tkwi w prostocie.

Historia pizzy Marinary

Tak samo jak w przypadku kultowej pizzy Margheritty, szerzej znana historia Marinary zaczyna się w 1889 roku od osoby neapolitańskiego piekarza Raffaele Esposito. Przygotowując dania dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej podczas jej pobytu w Neapolu, zaserwował trzy rodzaje pizzy. Pierwsza – z serem i bazylią (alla mastunicola), wspomniana Marinara, czyli pizza z dodatkiem sosu pomidorowego, czosnku i ziół oraz trzecia – z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Królowa znudzona była typowymi, serwowanymi jej daniami dworskimi, dlatego poprosiła o proste dania, które je lud Neapolu. Najbardziej zaintrygowała ją pizza z serem mozzarella i pomidorami – dzisiejsza Margheritta. Zapewniło jej to popularność oraz rozpowszechniło na świecie. Równie pyszna Marinara została nieco w cieniu, jednak jej popularność we Włoszech wciąż trwa. 

Przygotowane wtedy pizze nie były więc nowością stworzoną specjalnie dla królowej, a dobrze znanym posiłkiem dla niższych warstw społecznych. Drożdżowe placki cieszyły się popularnością ze względu na to, że ich składniki były tanie i powszechnie dostępne. Do tego przygotowanie pizzy nie zajmowało wiele czasu, a sama potrawa syciła na długi czas. 

Oryginalny przepis na Marinarę pozostaje niezmienny od wieków i nie uległ żadnym modyfikacjom. Kiedyś ten rodzaj drożdżowego placka był najbardziej popularną pizzą neapolitańską wśród ubogich warstw społeczeństwa. Jej nazwa – Marinara, wzięła się stąd, że była chętnie jedzona przez marynarzy podczas rejsów. Składniki udawało się długo i łatwo przechowywać, a potrawa syciła marynarzy na długie godziny spędzone na morzu.

Domowa Marinara na kamieniu do pizzy

Dziś Marinara to trochę zapomniana pizza w porównaniu do innych włoskich propozycji. Jeśli chcesz poznać jej pyszny smak, bez problemu odtworzysz go w domowych warunkach. Naprawdę warto! Marinara to jedna z najprostszych, ale też najbardziej aromatycznych pizz. Z pewnością docenią ją fani czosnku i ziół. Jak przygotować domową Marinarę? Podstawą jest udane ciasto na pizzę. Skorzystaj z naszego przepisu, a na pewno zachwyci Cię chrupkość i delikatność placka. Idealne ciasto pomoże Ci uzyskać kamień do pizzy. Naturalny, z kamienia granitowego to zdecydowanie lepsza alternatywa niż tradycyjna blacha do pieczenia. 

Oprócz ciasta, domowa Marinara musi być pokryta pysznym sosem. Stworzymy go z:

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 225,00 

– około 100 ml passaty pomidorowej,

– 1-2 ząbków czosnku,

– płaskiej łyżki suszonego oregano,

– 1-2 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie sosu jest bardzo proste – mieszamy ze sobą pomidory, oregano i wyciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowany sos nakładamy na rozwałkowane ciasto na pizzę. Następnie placek umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 3-5 minut. 

Nasza pizza Marinara jest gotowa. Życzymy smacznego! 

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 225,00