Masz pytania? Zadzwoń: 793 708 739

Pizza po polsku – Czyli jak?

Polacy kochają włoski specjał, jakim jest pizza. Trudno znaleźć osoby, która nie jadły jej chociaż raz w życiu. Chętnie zamawiają ją na dowóz, wybierają jako danie w restauracji, a także przygotowują samodzielnie w domu. Szczególnie ostatnia opcja zdobywa coraz więcej zwolenników. Zdecydowanie popieramy ten pomysł, ponieważ domowa pizza ma szereg zalet! Jest prosta, szybka i tania w przygotowaniu. Jeśli do jej wypieku wykorzystamy kamień do pieczenia pizzy, istnieje spora szansa, że będzie dorównywała smakiem najlepszym pizzeriom. Może nawet odkryjesz w sobie kulinarny talent pokroju włoskich kucharzy?

Pizza w Polsce

Domowa pizza pozwala na stworzenie kompozycji idealnie pasującej do własnych preferencji i smaków. Danie pozwala na dużą kreatywność i dowolne modyfikacje. Z tego powodu, na całym świecie powstało mnóstwo „lokalnych” odmian pizzy. Również Polacy, jako wielcy fani pizzy, dokonali w tym daniu równych odmian. Zapewne u Włochów taka pizza nie wzbudziłaby entuzjazmu, jednak w naszym kraju ma nieraz więcej zwolenników niż oryginał ze słonecznej Italii.

Na powstanie pizzy po Polsku z pewnością wpływ miały preferencje żywieniowe Polaków, którzy chcieli, aby łączyła się z tym co lubią. Polacy lubią dobrze zjeść, dlatego lubią konkretne dania. W tym kierunku zmieniła się właśnie pizza. Nie bez znaczenia był również fakt, że jeszcze kilka lat temu trudno było dostać w sklepach oryginalne włoskie produkty. Aby cieszyć się smakiem pizzy, zastąpiliśmy więc niektóre składniki tymi, jakie są ogólnodostępne na półkach polskich sklepów.  

„Pizza del Polacco” czyli jaka?

Pizza po Polsku ma swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. Fakt, znacząco różni się od włoskiego odpowiednika, jednak nie czyni jej to gorszą. Jest po prostu inna. Wyjątkowa. Co charakteryzuje więc pizzę del Polacco? Co w niej zmieniliśmy? Jakich jej składników nie znajdziemy na żadnym włoskim placku?

Grubsze ciasto

Polacy lubią konkretną kuchnię. Wiele osób nie wyobraża sobie posiłku bez pieczywa. Z tego powodu, pizza w Polsce bardzo często występuje w opcji na grubym cieście i cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Ponadto, brzegi pizzy zostają czasem wzbogacone o serowe lub mięsne rogi.

Ketchup lub koncentrat pomidorowy zamiast sosu pomidorowego

Włosi przygotowują świeży sos pomidorowy samodzielnie. W polskiej wersji pizzy bardzo często jest on zastępowany przez koncentrat pomidorowy lub ketchup. Jeszcze kilka lat temu były one dużo bardziej powszechne niż pomidory w puszce. Do tego ketchup oraz koncentrat są szybkie w użyciu, dlatego niektórzy chętnie używają ich do dziś. 

Dipy zamiast oliwy

Polacy kochają dodatek w postaci sosu, szczególnie czosnkowego. Oprócz tego powodzeniem cieszą się też dip tysiąca wysp, majonezowy, barbecue i oczywiście ketchup. Włosi uważają, że ketchup to dobry dodatek do frytek, jednak absolutnie nie do pizzy lub makaronu. W Polsce z kolei nie jest popularne jedzenie pizzy z oliwą z oliwek. W Italii nikogo nie dziwi, a butelki z oliwą na stoją na niemal każdym stole w restauracji.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 255,00 

Żółty ser, nie mozzarella

Na pizzy lubianej przez Polaków bardzo często nie znajdziemy tradycyjnej mozzarelli, a szerzej dostępny ser żółty – goudę, edamski, królewski.

Bogactwo dodatków

Żadnego Polaka nie zdziwi też fakt, że domowa pizza powinna mieć dużo dodatków. Sprawia to, że jest bardziej sycąca i zachęca bogactwem składników.

Nietypowe połączenia

W polskich pizzeriach znajdziemy często pizzę, które nie przyjęły się w słonecznej Itali. Bez problemu zamówimy więc pizzę hawajską oraz z kurczakiem. Często pojawia się też placek z gyrosem albo lokalnymi specjałami, jak na przykład ser oscypek i żurawina.

Pizzę „po polsku” można zarówno kochać, jak i nienawidzić. Mimo, że dość mocno odbiega od oryginału, również potrafi być smacznym posiłkiem. Jeśli lubimy właśnie taką pizzę, przygotujmy ją samodzielnie w kuchni, wraz z ulubionymi składnikami. Nikt nie powiedział, że jeden ustalony typ placka jest najlepszą wersją. Gotowanie to radość, kreatywność, ale także otwieranie się na nowe smaki. Dlatego też nie warto zamykać się na jeden typ domowej pizzy, a próbować wciąż czegoś nowego, łączyć smaki i eksperymentować. Pamiętajcie pizza nie ocenia 🙂