Koszyk

Pizza capriciosa pieczona w piekarniku

Jako jedno z nielicznych dań, pizza pozwala na nieograniczoną kreatywność w kuchni. Każdy z nas, zapytany o znane mu rodzaje placka, bez problemu wymieni co najmniej kilka. Tuż obok kultowej margerity, capriciosa jest jedną z najpopularniejszych rodzajów pizzy. Za co tak bardzo ją lubimy, że króluje w menu prawie każdej restauracji serwującej włoski specjał? Bez wątpienia za dobór i bogactwo składników! Tradycyjna capriciosa, oprócz ciasta i sosu pomidorowego, składa się z pysznych, współgrających ze sobą dodatków. Są to: ser mozzarella, pieczona szynka, grzyby (najczęściej pieczarki), karczochy i pomidory. 

Pizza capriciosa z piekarnika

Możemy cieszyć się smakiem pysznej pizzy także w domu! Boisz się, że Twoja domowa pizza nie wyjdzie tak smaczna jak z restauracji? Wykorzystując kamień do wypieku pizzy od Pastone będzie smakować nawet lepiej. Za pomocą tego z pozoru prostego produktu, wyczarujesz pizzę niczym z prawdziwego, profesjonalnego pieca. Co najważniejsze, Twój placek będzie chrupiący z wierzchu, a miękki w środku, co jest największym sekretem udanej pizzy.

Pizza capriciosa pieczona w piekarniku– dlaczego warto?

Nadal nie jesteś przekonany do wypieku pizzy w domu? W takim razie poznaj więcej powodów, dla których warto przygotować capriciosę w domowym piekarniku.

Jakość składników. Podstawą udanej capriciosy są idealnie dobrane, wysokojakościowe składniki. Niestety, wiele restauracji serwuje placek daleki od ideału… Brakuje niektórych kluczowych dodatków lub są one kiepskiej jakości. W pizzy przygotowanej w warunkach domowych mamy wpływ na wszystko – ciasto, sos oraz każdy składnik. Dzięki temu wiemy co jemy!

Możliwość modyfikacji. Domowa capriciosa to zdecydowanie większe możliwości. Przygotowanie placka w domu pozwala stworzyć capriciosę w wersji bezglutenowej, fit albo z wyłączeniem niektórych składników. Niestety, w restauracji takie możliwości nie istnieją w ogóle albo są bardzo ograniczone.

Oszczędność czasu i pieniędzy. Domowa pizza tylko z pozoru wydaje się skomplikowana i czasochłonna. Prawda jest jednak taka, że gdy nabierzemy wprawy, jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Łatwo policzyć, że capriciosa przygotowana w domowych warunkach to znacznie niższy koszt niż pizza zamawiana w lokalu. Za cenę jednej pizzy z pizzerii, możesz mieć kilka domowych. Do tego pysznych, świeżych, z dobrymi składnikami. Dobre sprzęty kuchenne, w tym kamień do pieczenia pizzy znacznie skrócą czas, który pizza spędzi w piekarniku. Minimalizuje się też ryzyko przypaleń czy surowego w środku ciasta.

Przepis na pizzę capriciosę

Pora przejść od słów do czynów i przygotować swoją własną capriciosę. Poniżej znajdziesz przepis, który musi się udać.

Składniki na ciasto:

  • 330 g mąki – Z marketowych mąk polecamy mąkę Divella, mąkę Szymanowska typ 480/650.
  • 218 g zimnej wody
  • 0.4 g świeżych drożdży,
  • 8 g soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,

Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, cukier, bazylia, oregano

Dodatki:

– 1 opakowanie sera mozzarella w zalewie,

– 6 sztuk średnich pieczarek,

– kilka plasterków szynki parmeńskiej,

– opcjonalnie karczochy w zalewie.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i połącz z resztą składników na ciasto. Dokładnie wymieszaj, a następnie wyrabiaj do momentu, aż masa przestanie przyklejać się do rąk. Powstałe ciasto włóż do miski i przykryj ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia na około dwie godziny. Następnie podziel ciasto na dwie równe kulki i pozostaw do wyrośnięcia na 4-6 godzin w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  2. W tym czasie wykonaj sos pomidorowy: rozgrzej na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj pomidory. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec dodaj przyprawy. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
  3. Zacznij rozgrzewać kamień w piekarniku – maksymalna temperatura + włączona opcja grill.
  4. Wyrośnięte kulki wyłóż na blacie, ugnieć do preferowanej grubości. Posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym.
  5. Pokrój składniki: pieczarki, szynkę, mozzarellę. Karczochy odsącz z zalewy. Ułóż wszystko na pizzy.
  6. Włóż placek za pomocą łopatki do pizzy na rozgrzany kamień. Czas wypieku około 2-3 minuty. Koniecznie musi być uruchomiona górna grzałka w piekarniku.

Gotowe, życzymy smacznego!