Masz pytania? Zadzwoń: 793 708 739

8 akcesoriów potrzebnych przy wypieku pizzy.

Czy kiedykolwiek próbowałeś zrobić pizzę od podstaw? Jest to łatwiejsze niż mogłoby się wydawać, nie wspominając o tym, że jest tańsze i bardziej satysfakcjonujące niż kupowanie w restauracji lub na wynos. Poniżej prezentujemy listę akcesoriów kuchennych, które pomogą w przygotowaniu wyśmienitej pizzy w piekarniku domowym.

Waga cyfrowa

Bezdotykowa cyfrowa waga kuchenna z tarą. Przy wyrabianiu ciasta na pizzę będziesz musiał dokładnie zważyć składniki, więc dobra waga jest koniecznością. Zwłaszcza, jeżeli chcemy przyszykować pizzę według naszego przepisu na domową pizzę przygotowaną na kamieniu. W swoim pizzaholistycznym arsenale musimy posiadać wagę odmierzającą wartości poniżej jednego grama, dotyczy to drożdży, których waga bardzo często nie przekracza 0,5 g.

Duża miska do wyrabiania ciasta na pizzę

Do przygotowania ciasta na pizzę możesz użyć swojej ulubionej miski. Z naszej strony polecamy metalowe miski, do których ciasto mniej przywiera, dodatkowo metalowe miski lepiej utrzymują temperaturę niż plastik. Miska musi być również wystarczająco duża, aby ciasto mogło wyrosnąć.

Pojemnik na ciasto do pizzy

Po wyrobieniu i odstaniu ciasta przyjdzie czas na uformowanie kulek i ich dalsze przechowywanie. Kulki muszą wyrosnąć w pojemniku na ciasto, by zrobić z nich chrupiące placki. W tym celu można również wykorzystać duże pojemniki na torty, jednak muszą być one na tyle niskie, by zmieścić się w lodówce.

Skrobak do ciasta

Narzędzie to jest przydatne podczas wyrabiania ciasta na pizzę. Wybierz ostry solidny – skrobak, który posłuży do wyciągnięcia gotowych kulek z pojemnika. Warto, by skrobak mógł być używany do przecinania ciasta w celu podzielenia go na porcje, jak również do zeskrobywania przyklejonego ciasta z powierzchni roboczej np: blatu.

Kamień do pizzy

Jeśli szukasz sposobu wypieczenia doskonałej pizzy, niezastąpiony może okazać się kamień do pizzy. Kamień do pizzy nagrzewa się do temperatur nie osiągalnych dla tradycyjnej blachy, ale również równomiernie utrzymuje ciepło na całej swojej powierzchni. Ważne jest, aby kamień rozgrzał się przed użyciem – w ten sposób, gdy pizza dotknie kamienia, wysoka temperatura początkowa wypieku sprawi, że skórka będzie naprawdę chrupiąca. Kamień idealnie spieka podstawę a górna grzałka wypieka ser i wierzch pizzy. Kamień do pizzy Pastone można używać w każdym standardowym piekarniku z funkcją grill.

Łopatka do pizzy

Jeśli pieczesz pizzę w domowym piekarniku to właśnie łopatka do pizzy ułatwi Ci przeniesienie surowej pizzy na gorący kamień do pizzy. Jeśli nadal obawiasz się przywierania pizzy do łopatki, posyp powierzchnię łopatki mąką lub semoliną.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

Pizza z pepperoni na kamienu do pizzy pastone + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 225,00 

Talerz do serwowania pizzy

Domowa pizza będąca dziełem sztuki, musi być podana na właściwym talerzu. Idealnie sprawdzi się łupkowy talerz do pizzy. Wykorzystując łupek można z należytą elegancją zaprezentować przygotowaną w domowym piekarniku pizzę.

Nóż do pizzy

Popularne kółko do pizzy ma szeroki wachlarz zastosowań, jednak jego główną zaletą jest bardzo ostre ostrze. Posiada również odpowiedni kształt, aby można było na nie naciskać, co oznacza, że można przeciąć pizzę o wiele łatwiej niż w przypadku standardowego noża z długą rączką.

Istnieje także wiele akcesoriów dodatkowych, które ułatwiają wypiek domowej pizzy

Pirometr – Pizzoholicy wykorzystują pirometry bezkontaktowego pomiaru temperatury kamienia do pizzy. Pirometr pozwala określić moment w którym kamień do pizzy osiągnął optymalną temperaturę.

Nożyczki do pizzy – Tak, wielu pizzoholików wykorzystuje nożyczki zamiast nożyków. Pizza przecięta nożyczkami zachowuje swój wygląd, dzięki czemu brzegi ciasta pozostają nie zmienione.

Łopata operacyjna– Przy wypieku większej ilości pizz w domowym piekarniku łopata operacyjna może okazać się koniecznością. Bardzo często będziemy musieli obrócić naszą pizzę podczas wypieku, w tym celu stosuje się łopaty operacyjne, które pozwalają w szybki sposób manewrować pizzą na rozgrzanym kamieniu, bez obawy o poparzenia.

Jak widzicie pizzoholicy korzystają z wielu narzędzi wspomagających wypiek pizzy w domowym piekarniku, jesteśmy pewni, że podstawowe akcesoria pomogą Państwu wejść w nasz pizzaholistyczny świat, by stopniowo dać się poznać znajomym jako prawdziwy miłośnik pizzy.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

Pizza z pepperoni na kamienu do pizzy pastone + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 225,00