Koszyk

Meksykańskie tortille – ich rodzaje

Kamień do pieczenia to nie tylko pizza, doskonale sprawdzi się do przygotowania Meksykańskiej tortilli – słynne danie na całym świecie, które skrywa swoje tajemnice. Poznaj popularne rodzaje Meksykańskiej tortilli oraz sposób na zrobienie własnego ciasta na tortille.

Przepis na tortille

Składniki na ciasto:

  • szklanka ciepłej wody (około 200 ml),
  • dwie szklanki mąki (najlepiej użyć pszennej),
  • duża łyżka miękkiego masła lub jedna czwarta szklanki oliwy.
  • łyżeczka soli i pieprzu,

Przygotowanie ciasta na tortille:

Wszystko wymieszaj w dużej misce, jeżeli zechcesz możesz wykorzystać mikser, by było szybciej. Oczywiście jeżeli lubisz czuć ciasto pomiędzy palcami nic nie stoi na przeszkodzie, by wyrobić je dłońmi. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji pozostaw ciasto na 30-40 minut, daj mu odpocząć. Po tym czasie podziel ciasto na 10-12 równych części, a następnie rozwałkuj ciasto na tortille na cienkie placki.

Domowe tortille możesz smażyć zarówno na patelni, jak i kamieniu do pizzy. (Jednak jeżeli do twojej patelni przywierają potrawy proponujemy użyć odrobiny oleju ). Połóż placki na tortille na rozgrzany kamień lub patelnię, uważaj by nie przypalić placka na tortille. Po smażeniu pozostaw placki do ostygnięcia. Potem podgrzejesz je wraz z wybranymi składnikami, polecamy do tego użyć kamienia do pizzy.

Rodzaje tortilli

1). Tacos – aby je otrzymać, wystarczy ciepłą cienką tortillę napełnić farszem i złożyć na pół. Należy wiedzieć, że nadzienie możemy komponować dowolnie, na przykład w „tacos al pastor” to kawałki smażonego mięsa, posiekana cebula, świeża kolendra, a równie popularna jest wersja z czarną fasolą, cebulą, chili i pokrojonymi w kostkę pomidorami czy też z mięsem krabów, awokado, marynowanymi zielonymi papryczkami. Takie placki polewa się „guacamole” lub salsą pomidorową, posypuje serem i świeżymi ziołami. Warto wiedzieć, że w zasadzie Tacos to najbardziej popularna przekąska w Meksyku.

2). Gortidas – są podobne do „tacos”, ale wykonane z grubszej, bardziej puszystej tortilli. Wystarczy, że mniej rozwałkujesz ciasto na tortillę.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 236,50 

3). Flautas – są to nadziewane rurki. Od „tacos” różnią się tym, że po napełnieniu farszem są smażone. Stają się więc twarde oraz chrupiące. Małe „flautas” nazywane są pieszczotliwie „flautitas” – to takie rureczki na jeden kęs. Podaje się je z sałatą i śmietaną.

4). Enchiladas – są to tortillowe zapiekanki. Placki układa się warstwami, na przemian z nadzieniem, a następnie zapieka i podaje na gorąco z sosami. Albo też najpierw zwija z farszem, jak naleśniki, układa w naczyniu obok siebie, polewa sosem i zapieka. Zazwyczaj są nadziewane farszem mięsnym lub rybnym i podawane z serem.

5). Tostadas – możemy ją śmiało określić jako coś w rodzaju tortillowej pizzy. To usmażona na płasko, twarda duża tortilla, na którą nakłada się warstwę dowolnego nadzienia: ciepłą fasolę, marynowane papryczki, kawałki mięsa lub ryby, warzywa – zarówno gotowane, jak i świeże. Także nie może się obejść bez odrobiny śmietany i sera.

6). Quesadillas – w tej wersji na tortillę kładzie się kawałek sera i inne dodatki, składa na pół, jak nasze naleśniki. A w kolejnym kroku opieka się na kamieniu do pizzy, aby rozpuścił się ser i podgrzało nadzienie.

7). Chalupas – jest to popularna przekąska. Są to małe, okrągłe tortille usmażone lub zapieczone farszem, polane sosem i przybrane sałatą, awokado, pomidorami. Wyglądają bardzo dekoracyjnie, przypominają łódki wypełnione smakowitym nadzieniem.

8). Sopes – w tym daniu na miękkiej gorącej tortilli kładzie się mielone mięso. Obok stawia się dodatki, takie jak kapusta, cebula, kolendra, biały ser, śmietana, różne salsy. Z tych składników każdy sam komponuje własne danie.

9). Burrito – jest to gruby, miękki naleśnik przygotowany z mąki pszennej, wypełniony sycącym farszem, zwykle mięsem, fasolą. Warto wiedzieć, jako ciekawostkę, że został wymyślony w czasie rewolucji meksykańskiej i jest przykładem miejscowej oszczędności – gdyż do placka dodaje się to, co zostało z gotowania innych potraw. We współczesnym czasie stanowi jedno z najistotniejszych dań amerykańskiego stylu tex-mex inspirowanego kuchnią meksykańską, popularnego w Teksasie i innych stanach południowych USA i rozpowszechnionego na całym świecie przez amerykańskie sieci gastronomiczne jak na przykład KFC.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 236,50 

10). Totopos – są to nieduże chrupiące trójkąciki, które powstają z pokrojonej „tostaty”. Inaczej mówiąc po prostu meksykańskie chipsy. Podawane są z sosami lub zapiekane z serem i pomidorami. Warto wiedzieć, że inna ich nazwa, najbardziej znana, to „nachos”.

11). Chilaquiles – jeden z najlepszych przykładów na meksykańską oszczędność i duży szacunek dla każdego kawałka kukurydzianych placków. „Chilaquiles” to nic innego jak podsmażone kawałki tortilli, różnej wielkości, wymieszane z dowolnymi składnikami, na przykład mięsem czy warzywami (zależnie od tego, czym akurat dysponuje kucharz), podpieczone, polane sosem (najczęściej pomidorowym) lub śmietaną i posypane serem. Ta potrawa podawana jest na ciepło, natomiast w tradycyjnych domach stanowi pożywne śniadanie.