Przygotowanie domowej pizzy na kamieniu nie jest trudnym zadaniem, a efekt może być dużo lepszy niż w restauracji. Nie od dziś wiadomo, że sekret udanego włoskiego placka tkwi w idealnym cieście, pysznym sosie i umiejętnym doborze dodatków. Przygotowując pizzę na kamieniu, mamy pewność użytych składników oraz odpowiednich proporcji. Dzięki temu nasz placek będzie dokładnie taki, jaki lubimy. Ponadto, bardzo pomocny może okazać się odpowiedniej jakości sprzęt kuchenny. Naturalny granitowy kamień do pizzy zamieni Twoją kuchnię we włoską restaurację i sprawi, że pokochasz domową wersję pizzy bardziej niż kupną. Wykorzystując kamień do robienia pizzy osiągniesz podobny efekt do pieca do pizzy. Jest jeszcze jeden czynnik, dzięki któremu stworzymy idealny placek – przyprawy. Te niepozorne składniki robią wielką różnicę. Wydobywają smak, nadają charakter daniu. Zastanawiasz się jakie przyprawy pasują do pizzy wypiekanej w piekarniku? W takim razie zapoznaj się z naszymi sugestiami i stwórz pyszną, wypieczoną w domu pizzę!
Sól. Ciężko wyobrazić sobie udaną pizzę bez podstawowych przypraw. Ciasto bez dodania soli nie wyjdzie smaczne. To samo tyczy się sosu do pizzy. Niewielka ilość soli wydobędzie jego głęboki smak. Stosując sól do przygotowania domowej pizzy, pamiętajmy żeby nie przesadzać z jego dodawaniem.
Czosnek. Bardzo chętnie stosowany do pizzy, zarówno świeży jak i suszony. Ma intensywny smak i aromat. Jeśli lubimy czosnek i nie przeszkadza nam, że może zdominować potrawę, śmiało możemy używać go na kilka sposobów w naszej domowej pizzy na kamieniu. Czosnek świetnie sprawdzi się do ciasta albo sosu bazowego (zarówno pomidorowego, jak i śmietanowego). Można w nim zamarynować mięso albo krewetki, które stanowią ciekawy dodatek do pizzy.
Bazylia. Bez niej ciężko wyobrazić sobie kuchnię włoską. Bazylię charakteryzuje lekko orzeźwiający smak oraz silny zapach. Doskonale pasuje do pizzy pieczonej na kamieniu zarówno w formie suszonej, jak i świeża. Bazylii nie trzeba zapiekać, wystarczy na gotowym placku położyć zielone listki. Szukasz sprawdzonego połączenia? Wypróbuj klasyczną pizzę – sos pomidorowy, mozzarella i liście bazylii. Doskonały smak gwarantowany.
Oregano. Kolejna, bardzo chętnie stosowana w kuchni włoskiej przyprawa. Smakuje nieco inaczej niż bazylia – ma lekko gorzkawy, intensywny smak. Jeśli chcemy dodać oregano do domowej pizzy, najlepiej sprawdzi się w suszonej wersji. Świetnie komponuje się z bazylią i pomidorami. Z tego powodu to jedna z częściej wybieranych przypraw do pizzy z piekarnika – zarówno solo, jak i w mieszankach ziołowych.
Tymianek. Wybierając przyprawy do pizzy, warto zwrócić też uwagę na tymianek. Mimo, że jest nieco mniej popularny niż wspomniane bazylia i oregano, doskonale podkreśla smak pomidorów. Z tego powodu będzie pasował do sosu. Tymianek ma dość łagodny smak, więc można go używać bez obaw o to, że zdominuje całą potrawę.
Pietruszka. Popularna i lubiana w Polsce. Mimo, że niekoniecznie kojarzy się z włoską pizzą, bardzo dobrze sprawdzi się do niektórych propozycji. Podkreśli smak grzybów na pizzy.
Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy
Ostra papryka. Coś dla fanów mocniejszych smaków. Sprawia, że domowa pizza nabierze ostrości. W zależności od gustu, możemy wybrać różne typy ostrych papryk i odpowiednio je dozować. W taki sposób uzyskamy w domowych warunkach lekko pikantną pizzę lub prawdziwie ognistą. Ostrą paprykę z powodzeniem zastosujemy z wersji sproszkowanej, całych suszonych papryczek lub dodając świeże kawałki.
Curry. Nie jest to typowy i oczywisty dodatek do domowej pizzy, ale z pewnością znajdzie swoich amatorów. Coś dla fanów orientalnych smaków. Najprościej użyć curry jako marynaty do mięsa – kurczaka lub indyka. W połączeniu z ananasem lub mleczkiem kokosowym możemy stworzyć naprawdę ciekawą pizzę.
Suszone pomidory. Mimo, że pomidory w wersji gotowanej i surowej są jednym z najpopularniejszych składników do pizzy, świetnie sprawdzą się też jako przyprawa. Drobne kawałki suszonych pomidorów kupimy samodzielnie lub jako mieszankę przypraw. Z powodzeniem podkreślą smak sosów, mogą być elementem marynaty do mięsa lub nadadzą się do posypania gotowej pizzy.
Pieprz. Mimo, że przyprawa ta dużo bardziej kojarzy się w kuchni włoskiej z makaronem, pasuje też do domowej pizzy. Oprócz podkreślenia smaku sosu, świeżo zmielony pieprz idealnie sprawdzi się w przypadku pizzy o śmietanowym sosie, grzybów, ryb oraz owoców morza.
Nie rezygnujmy z ziół, gdyż to one nadają pizzy pieczonej na granitowym kamieniu charakteru. Warto postawić na produkty dobrej jakości oraz dbać o ich odpowiednie przechowywanie. Dzięki temu posłużą przez długi czas i nie stracą aromatu. Pamiętajmy też, aby nie przesadzić z ilością ziół. Ich nadmiar może zabić smak innych składników lub co gorsza, nadać daniu goryczy, przez co pizza nie będzie cieszyć smakiem. Przyprawy mają olbrzymią moc, a stosując je umiejętne z pewnością sami to zauważymy.