Zadzwoń do nas: +48 794 660 320

Darmowa wysyłka kurierem powyżej 100 zł

Sos do pizzy

Pizza z sosem czy bez? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Mówi się, że dla rodowitych Włochów jedzenie domowej pizzy z dodatkiem dipów to profanacja ich narodowej potrawy, z której są bardzo dumni. Prawda jest jednak taka, że przez lata popularności, pizza ewoluowała i powstało mnóstwo jej odmian. Z tego powodu wiele restauracji serwujących włoski specjał, mają w swoim menu sosy do pizzy. Jako zwolennicy wersji domowej, najlepiej wykorzystując kamień do pieczenia pizzy, polecamy czasem przygotować do niej smaczny sos. Kuchnia to zabawa i kreatywność, dlatego warto otwierać się na różne smaki. Sos do pizzy z pewnością wzbogaci smak pizzy, odpowiednio dobrany nie zdominuje smaku innych składników, jedynie subtelnie go podkreśli.

Pomysły na sosy do pizzy – te typowe i nietypowe

Jednym z popularniejszych sosów dodawanych do domowej pizzy jest ketchup. Zdania na jego temat są mocno podzielone, szczególnie dlatego że bazą większości pizz jest już sos pomidorowy. Prawda jest taka, że co człowiek to inne gusta, dlatego nie warto skreślać ketchupu. Może on podkreślić smak składników i z pewnością docenią go fani pomidorów. Decydując się na ketchup do pizzy warto zadbać, aby miał on dobry skład. Można również przygotować domowy ketchup, dzięki czemu będzie on zdrowszy i smaczniejszy. Jeśli ta opcja nas nie przekonuje, być może zasmakuje nam pizza z dodatkiem dipu ze świeżych pomidorów. Wykonamy go szybko i łatwo w domowych warunkach. Sparzone i obrane ze skórki pomidory wystarczy zblendować z ulubionymi przyprawami.

Sos czosnkowy do pizzy to obok ketchupu jeden z popularniejszych dodatków do pizzy. Niektórzy nie wyobrażają sobie jedzenia włoskiego placka wypiekanego na kamieniu bez niego, są też tacy, którzy go nie znoszą. Z pewnością budzi skrajne emocje. Ma charakterystyczny, mocny smak, jednak są takie rodzaje pizzy, do których pasuje doskonale. Jeśli nie przeszkadza nam jego dominujący smak, świetnie współgra z kurczakiem lub lekką pizzą warzywną. Najlepiej przygotować go samodzielnie, wtedy będzie świeży, a składniki wywarzone pod nasze własne preferencje. W domowym sosie czosnkowym warto zamiast majonezu dodać jogurt naturalny – Sos do pizzy czosnkowy będzie lżejszy i mniej kaloryczny. Pasować będzie też świeży koperek lub zioła prowansalskie. Dzięki nim nasz sos czosnkowy do domowej pizzy zyska lekko orzeźwiający smak. Jeśli chcemy przygotować delikatniejszą wersję, zamiast świeżych ząbków czosnku dodajmy czosnek granulowany.

Oliwa to dodatek do pizzy, którego nie powstydziłby się żaden Włoch. Bardzo popularny sposób jedzenia pizzy z oliwą sprawdzi się również w domowych warunkach. Najważniejsze to wybrać dobrej jakości oliwę, która w połączeniu z chrupkim i delikatnym ciastem stworzy duet idealny. Nie musisz ograniczać się do zwykłej oliwy. Bez problemu kupisz w sklepie różne wersje smakowe – czosnkową, ziołową, truflową, pikantną.

Aby nadać domowej pizzy amerykańskiego charakteru, można zjeść ją z dodatkiem sosu barbecue. Ten lekko pachnący wędzonką sos, świetnie podkreśli smak pizzy mięsnej lub mięsno warzywnej. Na pewno warto chociaż raz spróbować takiej opcji.

Sos śmietanowy może być ciekawą odmianą od popularnej, czosnkowej wersji. Nie każdemu pasuje mocny smak czosnku. Sos śmietanowy do pizzy to zdecydowanie łagodniejsza propozycja. Jeśli zależy nam na mniejszej kaloryczności, zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego lub greckiego. Taki sos to delikatna propozycja, pasująca do słonych albo ostrych dodatków na pizzy pieczonej na kamieniu, na przykład pikantnego salami, kiełbasy chorizo, papryczki jalapenio.

Jakie jeszcze sosy pasują do pizzy z piekarnika? Naszym zdaniem ciekawym wyborem jest pesto. Ten włoski specjał w wersji pomidorowej lub z liści bazylii to prawdziwe bogactwo smaku. Już niewielka  ilość dodaje daniu charakteru. Pesto pasuje zarówno do dodatków mięsnych, warzywnych, jak i serów. Nie należy jedynie przesadzać z jego ilością, ponieważ jest dosyć tłuste.

Chcesz niebanalnego pomysłu na pizzę? Wypróbuj bałkański specjał – ajvar do pizzy. Bez problemu kupisz gotowy w sklepie lub zrobisz sam – z pieczonej papryki i bakłażana. Nie jest to typowy sos łączony z włoskim plackiem, ale zdecydowanie warto spróbować takiej kombinacji. Najlepiej pasuje do pizzy z dodatkiem serów i pieczonych warzyw.

A Ty, który sos wybierzesz do swojej domowej pizzy?

Darmowa wysyłka

Dla zamówień powyżej 100 ZŁ

14 dni na zwrot

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Szybka wysyłka

Wszystkie zamówienia dostarczamy w 1-3 dni robocze.

Bezpieczne szybkie płatności

Przelew online / MasterCard / Visa