Jakich narzędzi potrzebuję, aby zrobić pizzę w domu?
Nawet jeśli rzadko gotujesz, prawdopodobnie masz w swojej kuchni wszystkie niezbędne narzędzia. Jedyne narzędzia, których absolutnie potrzebujesz do zrobienia domowej pizzy to duża blacha do tego duża miska (jeśli planujesz zrobić własne ciasto), deska do krojenia i nóż (do przygotowania dodatków)
Jeśli chcesz wznieść swoją domową pizzę na wyższy poziom, możesz wykorzystać kamień do pieczenia pizzy i łopatkę do pizzy.
Jaki jest najlepszy kamień do pizzy przeznaczony do domowego piekarnika?
Moim ulubionym rodzajem jest granit do pizzy, Tak naprawdę każdy rodzaj kamienia sprawdzi się przy wypieku domowej pizzy, jednak granitowy kamień do pizzy jest najbardziej wydajny i łatwy w utrzymaniu. Granit doskonalone absorbuje ciepłe, dodatkowo nie wychładza się tak szybko jak inne kamienie, co sprawia, że upieczenie 6 pizz pod rząd nie jest niczym specjalnym. W przypadku innego rodzaju kamienia może być to nie możliwe.
Czy można zamrozić ciasto na pizzę i/lub całe pizze?
Tak, można. Po prostu zrób porcję domowego ciasta, uformuj z niego kulki i włóż do worka na zamek błyskawiczny lub worka do pakowania próżniowego. Użyj słomki lub zgrzewarki próżniowej, aby odessać jak najwięcej powietrza, a następnie zamknij torbę. Oznacz i zamrażaj do 3 miesięcy.
Czy można użyć kupionego w sklepie ciasta na pizzę?
Oczywiście, że tak! Nigdy nie wstydź się pizzy, ponieważ ona nie ocenia. Każda pizza jest dobra, nawet ta z kupionego ciasta. Sprawdź też, być może możesz kupić kulki ciasta do pizzy w swojej ulubionej pizzerii.
Pamiętaj, by sprawdzić składniki. Dobre ciasto powinno zawierać te same składniki co własnoręcznie wykonywane w domu.
Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy
Dlaczego istnieje tak wiele różnych przepisów na ciasto do pizzy i jak wybrać ten najlepszy?
Istnieje tak wiele różnych stylów pizzy. Z tego powodu, istnieje tak dużo przepisów dotyczących domowej pizzy. W Pastone.pl Stworzyliśmy przepis na ciasto do pizzy, aby zaspokoić gusta każdego.
Dlaczego skórka mojej pizzy nie przypieka się?
Albo Twój piekarnik nie był wystarczająco gorący, albo nie pozwoliłeś pizzy piec się wystarczająco długo. Pozwól, aby piekarnik nagrzewał się przez co najmniej 30-45 minut przed pieczeniem pizzy i piecz ją z włączoną opcją grill, tak by grzałka była rozgrzana do czerwoności podczas wypieku. Czas pieczenia jest zależny od wielu czynników.
Jaką mąkę do pizzy kupić?
Aby wiedzieć, jakiego rodzaju mąki użyć podczas robienia pizzy w domu, musisz najpierw wiedzieć, jaki rodzaj pizzy robisz. Różne style pizzy dają lepsze rezultaty przy użyciu różnych mąk. Co więc sprawia, że mąki różnią się między sobą? Mąki są klasyfikowane według zawartości białka lub glutenu. Oto jak to działa. Mąka wysokobiałkowa (14-15%) daje chrupiącą, kruchą skórkę idealną do stylu nowojorskiego, mąka średniobiałkowa (12-13%) daje chrupiącą, spulchnioną skórkę idealną do stylu neapolitańskiego lub sycylijskiego, a mąka niskobiałkowa (10-12%) daje grubszą, miękką skórkę idealną do chicagowskiego.
Ciasto na pizzę nie wyrasta?
Jeśli kule ciasta nie wyrosły, to znaczy, że fermentacja była niewielka lub nie było jej wcale. Dlaczego tak się dzieje? Oto kilka powodów, dla których Twoje ciasto nie fermentowało:
- Drożdże były martwe. Spróbuj zrobić nową partię ze świeżymi drożdżami.
- Ciasto jest zbyt zimne. Najlepsza temperatura to 20 stopni Celsjusza.
- Za mało czasu na fermentację. Pierwsza fermentacja powinna trwać od 1 do 1 ½ godziny (blok), druga fermentacja od 4 do 24 godzin(kulki).
Ciasto przerosło co robić?
Jeśli kule ciasta za bardzo urosły, to dlatego, że wyrastanie było zbyt długie. Co poszło nie tak? Oto niektóre z przyczyn nadmiernej fermentacji:
- Ciasto jest zbyt ciepłe. Temperatura powyżej 25 stopni Celsjusza może podwoić aktywność drożdży.
- Do ciasta dodałeś cukier. Cukier zwiększa aktywność drożdży.
- Zbyt długi czas wyrastania.
Jeżeli twoje ciasto przerosło, możesz ponownie kulkować i odczekać 2h do ponownego wyrośnięcia kulek.
Dlaczego nie mogę rozciągnąć ciasta?
Krótka odpowiedź: pozwól ciastu na pizzę odpocząć! Wiele osób chce od razu zacząć formować ciasto na pizzę i próbuje rozciągnąć je i uformować. To spowoduje, że ciasto będzie się kurczyć i nie będzie chciało się rozciągnąć. Jeśli Twoje ciasto stawia opór, musisz pozwolić mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez co najmniej godzinę lub dłużej przed rozciąganiem.
Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy
Kurczące się ciasto na pizzę jest spowodowane nadmiernym rozwojem sieci glutenowej w cieście. Możesz zapobiec kurczeniu się ciasta poprzez dłuższe przetrzymania ciasta w temperaturze pokojowej, ponieważ gluten rozluźnia się z czasem. Kurczenie może być także, spowodowane zbyt niską temperaturą ciasta na pizzę ( Np: ciasto fermentowało w lodówce i nie zdążyło się nagrzać.)
Dlaczego w moim cieście powstają wielkie bąble powietrza?
Powodem numer jeden, dla którego w cieście pojawiają się wielkie pęcherze powietrza, jest zbyt niska temperatura ciasta. Zimne ciasto będzie odporne na szybkie uwalnianie gazów, które ma miejsce podczas pieczenia. Jeśli struktura glutenu jest ciasna, gazy znajdą najsłabsze miejsca, w których mogą się rozprężyć, co spowoduje powstanie przerośniętych pęcherzy. Po długiej fermentacji, pozwól ciastu pozostać w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę, aby zapobiec powstawaniu pęcherzyków w skórce.