Koszyk

Ryby i owoce morza na pizzy- To może się udać

Z roku na rok coraz chętniej dodajemy do naszej diety ryby i owoce morza. Warto je jeść, ponieważ zawierają szereg substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. To świetna, często dużo zdrowsza alternatywa dla mięsa. Ryby i owoce morza są źródłem wartościowego białka oraz mają niewiele tłuszczu. Dzięki temu sprawdzą się doskonale u osób odchudzających się. Dieta złożona z owoców morza pomoże nie tylko zredukować masę ciała, ale obniży też poziom szkodliwego cholesterolu, wzmocni pracę serca oraz stanowi profilaktykę przeciwnowotworową.

Przekonaj się jak pyszna może być domowa pizza z rybami oraz owocami morza. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane, szczególnie jeśli posłuży Ci kamień do pizzy. Z jego pomocą ciasto wyjdzie idealne – nie za suche, ale chrupiące i delikatne. Pizza pieczona na kamieniu do pizzy smakuje tak jak z profesjonalnego pieca. Masz również pewność, że ryby i owoce morza wyjdą odpowiednie – nie będą zbyt gumowate, przesuszone ani niedopieczone.

Jakie ryby pasują do pizzy?

Domowa pizza pieczona na kamieniu z dodatkiem ryby to świetny pomysł na pyszny i wartościowy posiłek. W odróżnieniu od mięsa, są one mniej kaloryczne, zaś bogate w kwasy omega 3. Większość ryb ma mocno dominujący smak, dlatego lepiej postawić na prostotę i uczynić rybę głównym bohaterem naszej pizzy wypiekanej na granitowym kamieniu. Unikajmy też ryb, które mają dużo ości, aby nie uprzykrzać sobie domowej uczty wyciąganiem ich z włoskiego placka. Jakie ryby będą więc najlepiej pasować do własnoręcznie przygotowanej na kamieniu pizzy?

  1. Tuńczyk na domowej pizzy. Najpopularniejsza ryba dodawana do domowej pizzy z piekarnika. Świetnie komponuje się z wieloma składnikami – sosem pomidorowym lub barbecue, cebulą, oliwkami, kukurydzą. Tuńczyk jest łatwo dostępny w sklepach, nie ma dużo kalorii i syci na długo.
  2. Łosoś do pizzy z piekarnika – Możemy dodać go na pizzę zarówno w formie pieczonej, jak i wędzonej. Łosoś pasuje zarówno do sosu pomidorowego, śmietanowego, jak i do pizzy bianco – bez sosu. Dobrym dodatkiem do niego są świeże i suszone pomidory, szpinak, rukola i kapary.
  3. Dorsz i halibut. Te dwie delikatne ryby nie są często spotykanym dodatkiem do pizzy, ale mogą dać naprawdę ciekawy smak. Będą stanowić ciekawe urozmaicenie pizzy z warzywami.
  4. Szprotki wędzone. Małe rybki o intensywnym smaku dodadzą charakteru pizzy z sosem pomidorowym. Nie trzeba już wielu innych dodatków, jednak można pokusić się o dodanie pieczarek albo cebuli.

Owoce morza, które wzbogacą smak pizzy

W domowych warunkach bez problemu przygotujemy kultową pizzę frutti di mare z owocami morza. Coraz większa dostępność produktów w sklepach powoduje, że chce się po nie sięgać. Owoce morza z pozoru wydają się trudne w przygotowaniu, jednak wystarczy krótka praktyka, aby poradził sobie z nimi każdy. Co ważne, domowa pizza z owocami morza pozwala nam wybrać nasze ulubione smakołyki oraz dostosować ich ilość pod własne potrzeby. Jeśli chcemy przygotować nasze danie na szybko, możemy kupić gotową mieszankę – mix owoców morza. Jeśli zależy nam na konkretnym smaku i lepszej jakości produktów, możemy skomponować je samodzielnie. Na które z owoców morza szczególnie zwrócić uwagę przy komponowaniu składników do domowej pizzy?

  1. Krewetki na pizzy. Najbardziej lubiane wśród owoców morza. Mają pyszny, delikatny smak, który pasuje do warzyw oraz większości sosów. Najlepiej na pizzę dodać krewetki bez pancerzy, z dodatkiem przypraw oraz czosnku i pietruszki.
  2. Kalmary. Jedzone zazwyczaj w formie okrągłych krążków. Ich smak jest dość delikatny, więc nie zdominują pizzy, ale dobrze podkreślą inne owoce morza.
  3. Ośmiornica na pizzy. Usmażona lub upieczona ośmiornica to doskonały, pyszny dodatek o głębokim smaku. Może być głównym składnikiem na pizzy, jak i jednym z wielu.
  4. Małże. Coś dla prawdziwych fanów morskich smaków. Małże można dodać na pizzę wraz z muszlami (pod żadnym pozorem nie należy ich wyrzucać) i zjeść zawartość ze środka dopiero na gotowej pizzy.

Włosi nie od dziś wiedzą, że owoce morza to źródło smaku i zdrowia, dlatego chętnie używają ich w kuchni. Jeśli chcesz wzbogacić również swoją pizzę wykorzystaj wspomniane dodatki przy następnym pieczeniu domowej pizzy na kamieniu pastone.