Z roku na rok coraz chętniej dodajemy do naszej diety ryby i owoce morza. Warto je jeść, ponieważ zawierają szereg substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. To świetna, często dużo zdrowsza alternatywa dla mięsa. Ryby i owoce morza są źródłem wartościowego białka oraz mają niewiele tłuszczu. Dzięki temu sprawdzą się doskonale u osób odchudzających się. Dieta złożona z owoców morza pomoże nie tylko zredukować masę ciała, ale obniży też poziom szkodliwego cholesterolu, wzmocni pracę serca oraz stanowi profilaktykę przeciwnowotworową.
Przekonaj się jak pyszna może być domowa pizza z rybami oraz owocami morza. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane, szczególnie jeśli posłuży Ci kamień do pizzy. Z jego pomocą ciasto wyjdzie idealne – nie za suche, ale chrupiące i delikatne. Pizza pieczona na kamieniu do pizzy smakuje tak jak z profesjonalnego pieca. Masz również pewność, że ryby i owoce morza wyjdą odpowiednie – nie będą zbyt gumowate, przesuszone ani niedopieczone.
Jakie ryby pasują do pizzy?
Domowa pizza pieczona na kamieniu z dodatkiem ryby to świetny pomysł na pyszny i wartościowy posiłek. W odróżnieniu od mięsa, są one mniej kaloryczne, zaś bogate w kwasy omega 3. Większość ryb ma mocno dominujący smak, dlatego lepiej postawić na prostotę i uczynić rybę głównym bohaterem naszej pizzy wypiekanej na granitowym kamieniu. Unikajmy też ryb, które mają dużo ości, aby nie uprzykrzać sobie domowej uczty wyciąganiem ich z włoskiego placka. Jakie ryby będą więc najlepiej pasować do własnoręcznie przygotowanej na kamieniu pizzy?
- Tuńczyk na domowej pizzy. Najpopularniejsza ryba dodawana do domowej pizzy z piekarnika. Świetnie komponuje się z wieloma składnikami – sosem pomidorowym lub barbecue, cebulą, oliwkami, kukurydzą. Tuńczyk jest łatwo dostępny w sklepach, nie ma dużo kalorii i syci na długo.
- Łosoś do pizzy z piekarnika – Możemy dodać go na pizzę zarówno w formie pieczonej, jak i wędzonej. Łosoś pasuje zarówno do sosu pomidorowego, śmietanowego, jak i do pizzy bianco – bez sosu. Dobrym dodatkiem do niego są świeże i suszone pomidory, szpinak, rukola i kapary.
- Dorsz i halibut. Te dwie delikatne ryby nie są często spotykanym dodatkiem do pizzy, ale mogą dać naprawdę ciekawy smak. Będą stanowić ciekawe urozmaicenie pizzy z warzywami.
- Szprotki wędzone. Małe rybki o intensywnym smaku dodadzą charakteru pizzy z sosem pomidorowym. Nie trzeba już wielu innych dodatków, jednak można pokusić się o dodanie pieczarek albo cebuli.
Owoce morza, które wzbogacą smak pizzy
W domowych warunkach bez problemu przygotujemy kultową pizzę frutti di mare z owocami morza. Coraz większa dostępność produktów w sklepach powoduje, że chce się po nie sięgać. Owoce morza z pozoru wydają się trudne w przygotowaniu, jednak wystarczy krótka praktyka, aby poradził sobie z nimi każdy. Co ważne, domowa pizza z owocami morza pozwala nam wybrać nasze ulubione smakołyki oraz dostosować ich ilość pod własne potrzeby. Jeśli chcemy przygotować nasze danie na szybko, możemy kupić gotową mieszankę – mix owoców morza. Jeśli zależy nam na konkretnym smaku i lepszej jakości produktów, możemy skomponować je samodzielnie. Na które z owoców morza szczególnie zwrócić uwagę przy komponowaniu składników do domowej pizzy?
- Krewetki na pizzy. Najbardziej lubiane wśród owoców morza. Mają pyszny, delikatny smak, który pasuje do warzyw oraz większości sosów. Najlepiej na pizzę dodać krewetki bez pancerzy, z dodatkiem przypraw oraz czosnku i pietruszki.
- Kalmary. Jedzone zazwyczaj w formie okrągłych krążków. Ich smak jest dość delikatny, więc nie zdominują pizzy, ale dobrze podkreślą inne owoce morza.
- Ośmiornica na pizzy. Usmażona lub upieczona ośmiornica to doskonały, pyszny dodatek o głębokim smaku. Może być głównym składnikiem na pizzy, jak i jednym z wielu.
- Małże. Coś dla prawdziwych fanów morskich smaków. Małże można dodać na pizzę wraz z muszlami (pod żadnym pozorem nie należy ich wyrzucać) i zjeść zawartość ze środka dopiero na gotowej pizzy.
Włosi nie od dziś wiedzą, że owoce morza to źródło smaku i zdrowia, dlatego chętnie używają ich w kuchni. Jeśli chcesz wzbogacić również swoją pizzę wykorzystaj wspomniane dodatki przy następnym pieczeniu domowej pizzy na kamieniu pastone.