Zadzwoń do nas: +48 794 660 320

Darmowa wysyłka kurierem powyżej 100 zł

Przepis: Domowa pizza na kamieniu do pieczenia

Ciasto na pizzę z drożdżami z użyciem mąki pszennej to absolutny klasyk, dobrze znany i lubiany. Charakteryzuje się tym, że jest lekko puszyste, chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku. Niektórzy lubią, gdy ciasto jest cienkie i niemal ugina się pod ciężarem składników, zaś inni wolą nieco grubszy, konkretniejszy spód. Szukasz pizzy idealnej? Najłatwiej stworzysz taką sam w domu. Tak, to bardzo proste. Woda, mąka, drożdże, ser mozzarella, sos pomidorowy. Do tego zwykły piekarnik i granitowy kamień do pizzy…Sukces gwarantowany!

Ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę przepis

Klasyka gatunku, czyli ciasto pszenne

Jesteś fanem klasycznego ciasta na pizzę? W takim razie mamy coś, co z pewnością Ci się spodoba! Oto ciasto na pizzę włoską , do tego jest to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Sekretem udanego wypieku jest gorący kamień do pizzy. Ten niepozorny gadżet znacznie skróci czas wyrastania ciasta na pizzę oraz sprawi, że jego smak będzie taki, jak spod ręki prawdziwego włoskiego kucharza.

Decydując się na domowy placek pszenny, kluczową rolę odgrywa mąka. Mogłoby się wydawać, że jej wybór nie jest niczym skomplikowanym, ale prawda jest taka, że „diabeł tkwi w szczegółach” Najlepiej wybrać typ mąki oznaczony numerem „00”. Mąka ta charakteryzuje się lekkością, śnieżnobiałym kolorem oraz jest pozbawiona otrąb. Ciasto do pizzy z jej użyciem powstaje delikatne, łatwo się ugniata, a podczas pieczenia nie nasiąka zanadto sosem. Co ciekawe, mąka typu „00” ma mniej kalorii niż inne tego typu produkty.

domowa pizza z piekarnika

Najprostsze ciasto na pizzę powstaje po dłuższym dojrzewaniu ciasta w lodówce, kiedy fermentacja dodaje głębszych smaków, a tekstura staje się bardziej miękka. Jednak ten przepis całkowicie pomija długotrwałe wyrastanie ciasta jak i lodówkę. Dowiedz się jak przygotować szybkie ciasto na pizzę bez lodówki, z przepisu otrzymasz dwie małe pizze. Jeżeli chcesz upiec cztery placki po prostu pomnóż wymagane składniki przez dwa. Najlepsze ciasto na pizzę ze świeżych drożdży

Ciasto na pizzę przepis:


335 g mąki – Z marketowych mąk polecamy mąkę Divella, mąkę Szymanowska typ 480/650.
200 g zimnej wody (5-10°C)
0,4 g świeżych drożdży (rozpłaszczona kuleczka drożdży przypomina wielkością monetę 1 groszową)
8 g soli

Przygotowanie ciasta na pizzę:

Ciasto na pizzę jak z pizzerii to podstawowy element, który ma ogromne znaczenie dla smaku całości. Odpowiednie przygotowanie i zastosowanie składników, ma więc ogromny wpływ na powodzenie naszej kulinarnej misji.

W przypadku tego przepisu ciasto na pizzę działa zaskakująco dobrze, radzi sobie przy krótszym czasie wyrastania – przepis ten pozwala na przygotowanie wspaniałej pizzy pod warunkiem, że piecze się ją na gorącym kamieniu do pizzy.

Krok pierwszy – Wyrabianie ciasta na pizzę

Pracę nad ciastem na pizzę rozpoczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. Do miski wlewamy zimną wodę 200ml i dodajemy do niej drożdże 0,4g oraz sól 8g. Wszystko mieszamy i przelewamy do miski w której mamy mąkę typu „tipo 00” 335g. Mieszaj całość tak jak byś chciał wyrwać ciasto, chwytając mąkę i szarpiąc 30 sekund do momentu, aż ciasto będzie miało jednakową konsystencję. Warto pamiętać, że kolejność wykonywania tych czynności ma ogromne znaczenie. 

Krok drugi – Przykryj ciasto na pizzę

Przykryj ciasto na pizzę w misce i pozostaw na 40 minut. Jest to ważne ponieważ nasze ciasto na pizzę jest zbyt lepkie, aby je od razu zagnieść.
Po odczekaniu wyciągnij ciasto z miski na lekko oprószoną mąką powierzchnię, ugniataj ciasto przez 1 minutę podstawą dłoni. Wytrzyj miskę, rozsmaruj kilka kropel oleju z oliwy po misce, włóż ciasto z powrotem do środka. Ponownie przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Cały czas pamiętaj, by temperatura ciasta nie przekroczyła 25 stopni.

Krok trzeci – formowanie ciasta na pizzę

Pokrój ciasto na 2 równe kawałki. Uformuj z każdego kawałka kulę. Za pomocą kciuka i palca wskazującego, ściągaj ciasto, obróć ciasto i powtórz tę czynność kilka razy. W ten sposób na wierzchu powstanie zwarta powierzchnia, a w miejscu stykania się palców tak zwane szwy, które powinny być zaciśnięte. Przenieś kulkę na blat roboczy stroną ze szwem do dołu, połóż dłoń na wierzchu i tocz ją okrężnymi ruchami, aby zamknąć szwy. Połóż kulkę w płaskim pojemniku do drugiego wyrastania. Dobrze sprawdza się hermetyczne pudełko, kulki zwiększą swoją średnicę, więc ustaw je tak, by nie dotykały pojemnika. Pozostaw kule ciasta do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 do 6 godzin. Nie przekraczaj temperatury 25 stopni jak i czasu 6 godzin wyrastania w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie sosu do pizzy.

Najlepsza włoska pizza to ta, której sos zapamiętamy do końca życia. W przygotowanie domowej pizzy powinniśmy więc włożyć mnóstwo siły i energii. Do sosu wykorzystajmy domowe pomidory lub dobrej jakości pomidory z puszki. Na początku do rondelka wrzucamy pomidory bez skórki, doprawiamy ją czosnkiem, cukrem, oliwą, bazylią, oregano, papryką ostrą lub słodką oraz pieprzem.

Do sosu potrzebujemy

  • 1/2 (200g) puszki całych pomidorów, pozbawionych skóry pomidorów.
  • 6g soli.
  • 2 listki świeżej bazylii
  • główka czosnku
  • 5g pieprzu ziołowego
  • 7g (1 łyżka stołowa) oliwy z oliwek.

Krok pierwszy:

Zblendowane składniki powinniśmy ją gotować około 15 minut, by wszystkie składniki przenikały sobą. Dobrym pomysłem jest przygotowanie sosu nawet dzień wcześniej. Dzięki temu nabierze on odpowiedniego smaku i konsystencji.  .

Przerabianie kulek ciasta na gotowe placki pizzy

Krok pierwszy – wygrzewanie kamienia do pizzy

Godzinę przed wyrabianiem kulek rozpocznij rozgrzewanie piekarnika z umieszczonym wewnątrz kamieniem. Piekarnik musi posiadać funkcję grill.


Umieść granitowy kamień do pizzy 7cm od górnej grzałki. Uruchom opcję grill, kamień zacznie przejmować temperaturę z górnej grzałki.

Krok drugi – Formowanie placka do pizzy

Przejdź do formowania kulek w dyski. Użyj podstawy dłoni, by spłaszczyć ciasto. Końcami placów ściśnij krawędzie ciasta, by uformować rant. W kolejnym kroku rozciągnij ciasto na blacie roboczym okrężnymi ruchami, aż uzyskasz okrągły placek o średnicy około 30-35 cm Uważaj, by nie zrobić dziur w cieście. Od Ciebie zależy czy zrobisz cienkie ciasto na pizzę czy też puszyste ciasto na pizzę.

Krok trzeci – przeniesienie ciasta na łopatkę do pizzy

Przenieś ciasto na łopatkę do pizzy, jeżeli nie posiadasz łopatki do pizzy przenieś ciasto na papier pergaminowy. Posmaruj pizzę wcześniej przygotowanym sosem. Dodaj ulubione dodatki.

Krok czwarty- dodanie składników do pizzy

Włosi bardzo szanują dodatki w pizzy. Dla niektórych osób zaskoczeniem może być fakt, że prawdziwa włoska pizza nie jest po brzegi wypełniona dodatkami a wręcz przeciwnie. Podróżując po tym pięknym kraju, możemy przekonać się o tym, że do osiągnięcia wyjątkowego smaku niezbędna jest jakość, a nie ilość. Właśnie dlatego, włosi bardzo często stosują połączenie maksymalnie 3-4 składników. Najbardziej klasyczna pizza napoletana, zawiera w sobie jedynie pomidory, bazylię oraz ser mozzarella. Dzięki jakości produktów, ich odpowiedniemu wykorzystaniu oraz odpowiednim proporcjom, pizza ta do dziś jest bardzo popularna. Jeśli więc chcemy stworzyć wyjątkową włoską pizzę w domowym zaciszu, to powinniśmy pamiętać o powyższej zasadzie. 

Krok piąty – przeniesienie pizzy na kamień

Przenieś pizzę na rozgrzany kamień do pizzy. Piecz, aż skórka będzie całkowicie złota, zwykle 3-5 minut, w zależności od piekarnika. Obróć pizzę w połowie wypieku, zapobiegnie to przywieraniu ciasta. Pieczemy w maksymalnej możliwej temperaturze, jaką może osiągnąć piekarnik – opcja grill (górna grzałka). Czas wypieku pizzy około 2-5 minut- należy obserwować ciasto.

Dlaczego warto używać kamienia do pizzy 

Przygotowanie domowej pizzy na kamieniu, to zadanie, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jak już mówiliśmy, sekretem na dobrą włoską pizzę jest odpowiednie ciasto, dobrze sporządzony sos oraz dodatki. Jakość i umiar w ich ilości sprawi, że nasze danie będzie idealne.

Dużo jednak zależy również od początkowej temperatury pieczenia. Naturalny granitowy kamień do pizzy sprawi, że nasze ciasto będzie idealnie wypieczone. Wykorzystując go, sprawimy, że nasza pizza będzie wyglądać i smakować tak jakby była wypalana w profesjonalnym piecu. Efekt ten jest możliwy dzięki właściwościom, jakie posiada kamień do pizzy. Kamień do pizzy kumuluje ciepło emitowane z górnej grzałki w piekarniku, dzięki czemu nagrzewa się do temperatur sięgających nawet 400 stopni.

Kamień po wcześniejszym rozgrzaniu pozwala osiągnąć bardzo wysoką temperaturę początkową wypieku. Podczas wypieku pizza wypiekana jest od gołu na kamieniu jak i góry dzięki grzałce.  Pamiętajmy, że ogromne znaczenie w całym procesie, ma zastosowanie się do wszystkich zaleceń, jakie znajdziemy w przepisie. Odpowiednia temperatura, długość pieczenia i zastosowanie kamienia do pizzy, może sprawić, że nasze danie będzie bardzo profesjonalnie przygotowane i odznaczać będzie się wyjątkowym smakiem. 

Wystarczy, że przygotowaną domową pizzę umieścisz za pomocą łopatki na rozgrzanym kamieniu do pizzy i będziesz wypiekać w okolicy 2 minut w najwyższej temperaturze z włączoną opcją grill.

Korzystanie z nowoczesnego sprzętu w kuchni może przynieść nam wiele pozytywnych zalet. Pamiętajmy o tym na każdym kroku i czerpmy radość z gotowania. Pamiętajmy również, by w naszą pasję wkładać całe serce, bo tylko wtedy nasze potrawy będą idealne.

Darmowa wysyłka

Dla zamówień powyżej 100 ZŁ

14 dni na zwrot

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Szybka wysyłka

Wszystkie zamówienia dostarczamy w 1-3 dni robocze.

Bezpieczne szybkie płatności

Przelew online / MasterCard / Visa