Koszyk

Domowy chleb wypiekany w piekarniku.

Nie każdy z nas miał to szczęście i próbował świeżego chleba pieczonego na wsi w latach 90. Jeżeli chcesz spróbować domowego chleba w stylu rzemieślniczym, wykorzystaj do tego kamień do pizzy. Chleb wypiekany na kamieniu cechuje wysoka sprężystość, chrupiąca skórka i gładka struktura wewnątrz. Kamień do pieczenia pizzy wywołuje efekt pieca do wypieku chleba, rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur co umożliwia natychmiastowe przekazanie ciepła na ciasto, czego skutkiem jest chrupiąca skórka.

Chleb wypiekany w piekarniku, dlaczego jest tak dobry.

Miłośnicy wypieku chleba zazwyczaj nie posiadają profesjonalnych pieców chlebowych, które cechuje początkowa bardzo wysoka temperatura wypieku chleba. Jest ona konieczna, by uzyskać chrupiącą skórkę i wyrazistą strukturę. W tym przypadku kamień pastone może okazać się niezastąpionym dodatkiem w kuchni. Kamień do pizzy natychmiastowo przekazuje wysoką temperaturę, oznacza to, że chleb w momencie dotknięcia podłoża poddany jest natychmiastowej obróbce termicznej od spodu. Wypiek chleba od spodu i góry nadaje chrupkości skórce, efekt ten potęguje naturalna cecha kamienia do wchłaniania wilgoci z ciasta, dzieje się tak dzięki mikro pęknięciom w strukturze kamienia.

Ciekawostka: Rozgrzej kamień tak bardzo jak to możliwe w domowym piekarniku (z włączoną grzałką). Więcej energii cieplnej daje lepszy efekt. Kiedy włożysz ciasto do piekarnika, pamiętaj, aby zmniejszyć temperaturę do tej, w której powinieneś piec chleb.

Wypiek domowego pieczywa na kamieniu różni się od innych metod. W tym przypadku kamień umieszcza się wewnątrz chłodnego piekarnika i rozgrzewa razem z nim. Dopiero po osiągnięciu bardzo wysokiej temperatury kamienia, umieszcza się chleb wewnątrz piekarnika. Typowa blacha do wypieku nie zagwarantuje szoku termicznego dla ciasta. Chleb upieczony na kamieniu do pieczenia jest o wiele smaczniejszy, a skórka staje się o wiele bardziej chrupiąca. Dodatkowo zauważalna jest także lepsza struktura wewnątrz, zupełnie jakbyś piekł chleb w piecu z ceglaną ścianą.

Jak uzyskać najlepsze efekty wypieku chleba w piekarniku?

Musisz jednak pamiętać, że sam zakup kamienia do pizzy to dopiero połowa sukcesu, musisz jeszcze wiedzieć jak go używać prawidłowo. Poznaj kilka prostych kroków zapewniających optymalne wykorzystanie kamienia do wypieku domowego chleba.

  • Rozgrzej kamień przez co najmniej 45 minut (a jeszcze lepiej przez godzinę).
  • Przenieś chleb za pomocą łopatki do pizzy. Jeżeli jej nie posiadasz możesz użyć papieru do pieczenia.
Nagrzewanie kamienia przed wypiekiem chleba.

Jak rozgrzać kamień przed wypiekiem chleba?

Umieść kamień w okolicy 10cm od górnej grzałki. Uruchom opcję grill, kamień zacznie przejmować temperaturę z górnej grzałki.

Przepis na chleb pieczony w piekarniku

Przed pierwszym wypiekiem zalecamy zapoznać się z artykułem: Czego nie robić z kamieniem do pizzy?

Składniki:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej
3 szklanki mąki pszennej
250ml ciepłej wody
125ml mleka
75ml oliwy z oliwek (możesz zastąpić innym olejem.)
7 gramów suchych drożdży
1 ½ łyżki stołowej cukru
1 ½ łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

Dodaj suche drożdże do ciepłej wody. Poczekaj 3-4 minuty, aż się spienią. Następnie dodaj oliwę z oliwek, mleko i cukier. Kolejnym krokiem będzie wymieszanie mąki i soli. Po wymieszaniu dodaj je do wcześniej przygotowanego roztworu. Zacznij wyrabiać ciasto na chleb ręcznie lub mikserem. W przypadku wyrabiania ciasta ręcznie potrwa to dłużej. Mikser zazwyczaj ugniecie odpowiednio ciasto w czasie około 8 minut. Cały czas sprawdzaj czy ciasto potrzebuje wody lub mąki podczas wyrabiane. Jeżeli tak jest dodawaj wodę lub mąkę małą łyżeczką. Zbyt duża ilość mąki lub wody może zniszczyć ciasto.

Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i pozwól ciastu odpocząć, do czasu, aż podwoi swoją objętość. Jeżeli ciasto jest gotowe wyjmij je na stolnice, zacznij składać ciastko od zewnątrz do środka przez około 5 minut. Jeżeli wyrabianie ciasta sprawia problemy, możesz lekko oprószyć powierzchnię mąką kukurydzianą. W kolejnym kroku podziel ciasto na dwie równe kulki. Pozwól kulkom ciasta odpocząć przez kolejne 20-30 minut. Teraz przyszedł czas na formowanie bochenków z kulek. Pamiętaj, by robić to delikatnie tak, by jak najmniej powietrza uciekło z ciasta. Po uformowaniu odpowiedniego kształtu przykryj ciasta ręcznikiem papierowym. Odczekaj kolejne 20 minut.

Przed samym wypiekiem ponacinaj ciasto o nożem i przenieś na rozgrzany kamień do pizzy umieszony w piekarniku. Piecz w temperaturze 230°C z włączoną funkcją grilla do momentu aż bochenki będą złocisto-brązowe.

Wyciągnij chleb z piekarnika za pomocą łopatki. Daj gorącemu bochenkowi chleba odpocząć w pokojowej temperaturze. Po 30 minutach możesz spróbować wypieku.