Koszyk

Jakie zioła do pizzy?

Jak niemal każde danie, domowa pizza także potrzebuje odpowiedniej oprawy w postaci przyprawy do pizzy i ziół. Ojczyzna pizzy – Włochy, to miejsce gdzie szczególną wagę przykłada się do ziół w kuchni. Włoscy kucharze, który uchodzą za jednych z najlepszych na świecie, doskonale wiedzą jak wielką moc mają zioła i jak za ich pomocą podkreślić smak każdego dania. Ciężko wyobrazić sobie klasyk włoskiej kuchni – pizzę bez dodatku ziół. Niestety, nie wszyscy dobrze się na nich znają i czasem dodają je przypadkowo lub wcale. Nie jesteś zadowolony ze swojej domowej pizzy? Daleko jej do włoskiego ideału? Masz kamień do wypieku pizzy, dobrej jakości składniki, a smak nadal Cię nie satysfakcjonuje? Spróbuj wiec zastosować odpowiednie zioła, dzięki którym znacznie poprawisz smak swojego placka! Tym razem musi się udać!

Kiedy dodawać zioła do domowej pizzy?

Tak naprawdę, zioła mogą wzbogacić smak zarówno ciasta, sosu jak i dodatków do pizzy. Mogą też być doskonałą posypką na wierzch, gdy nasza przygotowana na kamieniu pizza jest już gotowa. Dodawajmy zioła ostrożnie. Sprawdzajmy zapach i smak. Z czasem znajdziemy odpowiednie proporcje, które w 100% trafią w nasz gust. Wiele ziół kupimy w sklepach w formie suszonej. Jest ona bardzo wygodna i łatwa w użyciu. Niektóre rodzaje, między innymi bazylia, świetnie sprawdzą się także w wersji świeżych listków.

Jakie zioła sprawdzą się do pizzy?

Bazylia

Wspomniana już wcześniej bazylia to absolutne must have kuchni włoskiej. Idealnie komponuje się ze smakiem mozzarelli i pomidorów, podkreślając w nich to, co najlepsze. Miłośnicy bazylii twierdzą, że najlepsza jest w formie świeżych listków. Można ułożyć je na upieczonej już pizzy. Co ważne, listków nie należy zapiekać, bo stracą smak i aromat. Jeśli nie mamy lub nie lubimy świeżej bazylii, z powodzeniem sprawdzi się też wersja suszona. Możemy dodać ją do ciasta, sosu a także posypać wierzch pizzy, zarówno przed, jak i po pieczeniu na kamieniu do pizzy. Bazylia, oprócz cudownego smaku, jest ziołem o właściwościach prozdrowotnych. Wykazuje pozytywny wpływ na układ trawienny.

Gałązka oregano

Oregano

Drugie, po bazylii, najchętniej używane z ziół do pizzy. W odróżnieniu od bazylii, oregano dodajemy jedynie w formie suszonej przyprawy. Wtedy wykazuje pełnię swoich smakowych walorów. Jego charakterystyczny, lekko orzeźwiający smak dobrze współgra z bazylią i pieprzem, dlatego w gotowych mieszankach zioła te często występują razem. Oregano również ma poprawia pracę żołądka, a także działa przeciwzapalnie. Zdecydowanie powinno zagościć w Twojej kuchni i na Twojej pizzy.

cząber

Cząber

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 236,50 

Ten ziołowy dodatek charakteryzuje się mocnym, dominującym smakiem. Idealnie sprawdzi się do dodatków o mało intensywnym lub mdłym smaku. Ożywi sos śmietanowy, nada charakteru kurczakowi. Cząber tworzy też idealny duet z papryką. Nie jest ziołem, które pasuje do każdej pizzy, ale z umiejętnie dobranymi składnikami tworzy pyszne kompozycje. Co ciekawe, cząber to zioło, które wspomaga przemianę materii, jest to więc sprzymierzeniec dla wszystkich, którzy się odchudzają.

tymianek

Tymianek

Tymianek to również częsty, ziołowy dodatek do pizzy. Nie należy z nim przesadzać, ponieważ ma mocny, lekko ostry i trochę  korzenny posmak. Warto jednak sięgnąć po niego do pizzy z dodatkami mięsnymi. Doskonale podkreśli ich smak, a także wspomoże procesy trawienne. Dzięki temu, nawet po ciężkiej, mięsnej pizzy, nie powinniśmy czuć się źle.

pietruszka na pizzę

Pietruszka

Mimo, że nie jest to typowe zioło dodawane do pizzy, warto się nią zainteresować. Tak, jak w przypadku bazylii, użyć możemy pietruszki suszonej lub świeżej natki. Dobrze współgra z sosem pomidorowym, warzywami albo serami. Jeśli lubisz pizzę z dodatkiem grzybów, świeża pietruszka podkreśli ich smak. Nie każdy jest fanem specyficznego smaku, jednak jeśli Tobie on nie przeszkadza, warto dodać czasem pietruszkę do swojej domowej pizzy.

Oprócz pojedynczych ziół, w sklepach często można spotkać gotowe mieszanki ziołowe na pizzę. Z pewnością w każdej z nich znajdzie się chociaż jedno z wymienionych powyżej ziół. W połączeniu z przyprawami – solą, pieprzem, papryką, suszonym czosnkiem, pomidorami, tworzą kompozycje, które mają wydobyć z pizzy wszystko to, co najlepsze. Warto pamiętać, że zioła to niepozorny, ale ważny element każdej kuchni. Oprócz walorów smakowych, wykazują szereg właściwości prozdrowotnych.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 236,50