Pizza to danie o wielu obliczach, co jest jednym z jej fenomenów. Każdy może dopasować ją do swoich preferencji i gustu. Z tego powodu, warto przygotować pizzę w domu. Mamy wtedy pewność, że placek w 100% nam odpowiada. Wbrew pozorom, przygotowanie domowej pizzy jest banalnie proste. Zajmuje dosłownie kilka minut, więc mniej niż wizyta w restauracji albo zamówienie posiłku na dowóz. Aby nasza pizza była pyszna, niczym ze słonecznej Italii, potrzebujemy zwykłego piekarnika. Zamiast blaszki, lepszym rozwiązaniem będzie kamień do pizzy. Dzięki niemu skrócimy znacznie czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Naturalny, granitowy kamień do pizzy to gadżet dzięki któremu nasz placek musi się udać!
Idealnie wypieczone ciasto na pizzę, aromatyczny sos ze świeżych pomidorów – to one tworzą bazę, bez której nie ma smacznego tego włoskiego specjału. Nie można zapomnieć jednak o dodatkach, które nadają potrawie ostatecznego charakteru i smaku. Dobierając składniki do pizzy możemy puścić wodze wyobraźni i położyć na niej przede wszystkim wszystko to, co lubimy. Jedną z bardziej lubianych pizz w Polsce jest taka z dodatkiem mięsa. Mimo rosnącej popularności diet roślinnych, mięso wciąż ma rzeszę zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie, by miało nie gościć w ich diecie. Możemy postawić w naszej pizzy na jeden akcent mięsny i uzupełnić go warzywami. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby nasza pizza była typowo mięsna, dzięki połączeniu kilku jego rodzajów. Brzmi to jak pomysł na idealny posiłek dla Ciebie? Dowiedz się w takim razie na jakie mięso warto postawić, aby przygotować pyszny, domowy placek.
Jakie mięso sprawdzi się do pizzy?
- Szynka.
Najpopularniejszy mięsny dodatek na pizzę. Nic w tym dziwnego – szynka nie wymaga wcześniejszej obróbki termicznej i długiego przygotowywania. Plasterki lub drobne kawałki szynki wystarczy położyć na pizzy przed pieczeniem. Szynka nadaje smaku oraz sprawia, że nasze danie syci na dłużej. Decydując się na szynkę postawmy na wysoką jakość mięsa. Na pewno poczujemy różnicę na naszej pizzy. Ciekawy smak otrzymamy wybierając szynki wędzone – na przykład włoskie prosciutto, hiszpańskie serrano lub szynkę szwardzwaldzką.
- Salami
Placek z salami to bardzo popularna propozycja kuchni włoskiej. Charakterystyczny smak mięsa, w połączeniu z sosem pomidorowym i serem daje połączenie, które tak naprawdę nie potrzebuje już więcej dodatków. Tak jak w przypadku wszystkich innych składników – tu też liczy się jakość. Ponieważ salami jest dosyć tłuste, dobrze zdecydować się na takie w cienkich plasterkach. Dzięki temu nasza pizza zachowa lekkość, a my nie będziemy się czuli przejedzeni po takim posiłku. Możemy również poszukać salami smakowych – z nutą papryki, czosnku albo pieprzu. To ciekawe urozmaicenie dla klasycznej wersji.
- Boczek
Boczek to również częsty dodatek do pizzy. Być może ten typ mięsa nie jest pierwszym skojarzeniem, które pojawia się w naszej głowie na myśl o włoskim placku. Wbrew pozorom, komponuje się z pizzą bardzo dobrze. Należy jednak pamiętać, że oryginalny, włoski boczek to cieniutkie, delikatne mięsne plastry. Warto więc podążyć śladem Włochów i właśnie taki boczek zaserwować na swojej pizzy. Idealnie łączy się smakiem z sosami śmietanowymi i różnego typu serami. Warto więc dodawać boczek do pizzy i nie bać się go jako dodatku. W niewielkich, rozsądnych ilościach nie jest szkodliwy dla zdrowia.
- Kurczak
Lekka i lubiana propozycja. Jego delikatny smak pasuje zarówno do warzyw, serów, jak również innych mięs. Kurczaka najlepiej upiec lub usmażyć na patelni, a następnie dodać kawałki na pizzę. Taka propozycja syci na długo i na pewno sprawdzi się u osób, które dbają o linię albo nie mogą jeść niektórych rodzajów mięsa i wędlin. Ciekawą alternatywą dla kurczaka może stanowić indyk. Jeden i drugi rodzaj mięsa mają lekki smak, więc nie zdominują dania. Świetnie sprawdzą się z dodatkami o mocniejszym smaku, z charakterem.
- Kiełbasa
Różnego rodzaju kiełbasy to również lubiana, mięsna propozycja do pizzy. Niewielkie kawałki pieczonej lub surowej kiełbasy urozmaicą smak pizzy. Warto spróbować różnych rodzajów kiełbas – wieprzowej, drobiowej, białej, chorizo. Dzięki temu z pewnością znajdziemy ulubioną kompozycję.
Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy
A wy jakie mięsne dodatki do pizzy lubicie najbardziej? A może jesteście fanami wersji wegetariańskiej?