Koszyk

Jakie warzywa pasują do pizzy?

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę, że warzywa są zdrowe i należy jeść ich jak najwięcej. Zalecane dzienne spożycie to już nie pięć, a siedem porcji warzyw. Najlepiej zwiększać ich ilość w codziennej diecie, poprzez dodawanie warzyw do ulubionych posiłków. Pizza i warzywa to niewątpliwie udane połączenie. Przygotuj więc domową pizzę, która oprócz pysznego smaku, pełna będzie wartości odżywczych płynących z warzyw. Boisz się, że Twój placek nie wyjdzie tak pyszny jak z pizzerni? Wyposażony w kamień do pizzy Pastone, stworzysz dużo lepszą wersję!

Domowa pizza na kamieniu – gwarancja smaku i jakości

Coraz większą wagę przywiązuje się do sposobu odżywiania. Mocno przetworzone jedzenie przechodzi do lamusa, a my coraz chętniej wracamy do prostych, domowych dań. Okazuje się, że jakościowy produkt wybroni się sam. Tak samo jest z domową pizzą. Wypiekając ją samodzielnie w domu, wykorzystując kamień do pieczenia pizzy, stworzyć możemy wartościowy posiłek. Mamy wpływ na jakość i rodzaj dodanych warzyw. W kupnej pizzy, niestety nie mamy pewności jaki produkt został użyty. 

Na co zwracać uwagę wybierając warzywa do pizzy?

W przypadku warzyw, jak i wszelkich innych produktów, powinniśmy dużą wagę przyłożyć przede wszystkim do jakości. Szukajmy sprawdzonych sprzedawców i sklepów. Warzywa, mimo że ogólnie są niezwykle zdrowe, potrafią być sztucznie nawożone, co pozbawia je większości wartości. Unikajmy więc marketowych promocji lub warzyw, które wyglądają „zbyt idealnie”. 

Dobrym pomysłem jest kupowanie warzyw sezonowo. Mamy wtedy pewność, że są wyhodowane lokalnie, bez ulepszaczy. Zyska zarówno nasze zdrowie, jak i portfel. Nie oszukujmy się, warzywa z importu nigdy nie będą miały takiego smaku jak te, które są świeże. 

Warzywa do pizzy – nasze propozycje

Prawda jest taka, że do domowej pizzy sprawdzi się większość warzyw. Możesz śmiało dodać więc te, które masz aktualnie w lodówce. Jeśli nadal brak Ci pomysłów, skorzystaj z naszych propozycji na sprawdzone warzywa i pyszne kompozycje smakowe z ich udziałem. 

Pomidor

Klasyk, bez którego ciężko wyobrazić sobie pizzę. Używany jest oczywiście jako podstawa sosu pomidorowego, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby pomidor znalazł się też wśród warzywnych dodatków. Zarówno świeży, jak i zapieczony, sprawdzi się z większością innych składników. Bardzo dobrze komponują się też małe pomidorki cherry oraz nasz hit – suszone pomidory z zalewy, które nadadzą wyjątkowego, głębokiego smaku każdej domowej pizzy.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 236,50 

Bakłażan

Dość niedoceniany w Polsce, jednak często spotkać można go na pizzy we Włoszech. Świetnie współgra z papryką, pomidorami, oliwkami i często stanowi bazę pizzy wegetariańskiej. Nie każdy lubi bakłażana, ze względu na jego twardą skórkę, którą należy odpowiednio przygotować, aby zmiękła. Możesz jednak zastosować zamiennik – cukinię. Ma nieco delikatniejszy smak od bakłażana oraz miękką skórkę. 

Papryka

Znana, lubiana i chętnie używana, ze względu na przyjemny, słodki smak. Na pizzy najlepiej smakuje, gdy jest delikatnie pieczona. Wszystkie kolory papryki – żółta, zielona i czerwona sprawdzą się na domowym placku. To od Ciebie zależy, jaki poziom słodkości preferujesz i która jest Twoją ulubioną.

Rukola

Idealny, zielony dodatek, gdy chcemy dodać naszemu daniu charakteru. Ożywi nawet prostą margherittę! Jeśli nie do końca lubimy lekko ostry smak rukoli, a chcemy dodać trochę zieleniny, zamieńmy rukolę na szpinak albo roszponkę. 

Oliwki

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 236,50 

Jedni wolą zielone, inni czarne. Z pestką lub bez. Jedno jest pewne – oliwki i pizza to duet idealny. Ten mały dodatek to porcja zdrowia i smaku. 

Kukurydza

Mimo, że jest warzywem, dodaje daniu sporo słodyczy. Nie każdy lubi ją na pizzy, jednak naszym zdaniem sprawdzi się w wielu kompozycjach smakowych. Urozmaici zarówno pizzę wegetariańską, meksykańską, jak i typowo mięsną.

Burak

W połączeniu z kozim serem i rukolą potrafi stworzyć niesamowicie wykwintne połączenie. Dodawaj śmiało ugotowane lub upieczone buraki na pizzę – sprawdzą się doskonale. 

Cebula

To niezwykle popularne w Polsce warzywo to hit wielu pizz. Ożywia smak i sprawia, że pizza nie jest mdła. Mimo mocnego smaku, dobrze współgra z dodatkiem warzyw i mięs, a także ryb. Ciężko wyobrazić sobie pizzę z tuńczykiem bez dodatku cebuli.  

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

kamień do pizzy niesamowity kamień do pieczenia + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 236,50 

Brokuł

Brokuł to pyszny i pożywny dodatek, przy pomocy którego stworzymy pyszną pizzę. Stanowi duet idealny z kurczakiem, ale dobrze współgra też z większością warzyw i serami. 

Warto dodawać do domowej pizzy jak najwięcej warzyw – to źródło zdrowia i smaku. A wy jakie warzywa najchętniej widzicie na swojej pizzy?