Organizując domowe imprezy często zastanawiamy się co podać naszym gościom. Mimo, że organizacja domówki wydaje się z pozoru przyjemna, pojawiają się różne wątpliwości. Pierwszy z nich to sprostać gustom co najmniej kilku (czasem kilkunastu) osób. Kolejny to przygotowanie dania stosunkowo prostego i szybkiego, a także łatwego w podaniu. Nikt nie chce cały czas biegać z talerzami, pilnować czy danie jest świeże i ciepłe. Nie o to przecież chodzi w domowej imprezie, aby cały czas spędzić w kuchni, zamiast zająć się zabawą i rozmowami z gośćmi. Jeśli więc szukasz dania, które sprawdzi się na domówce – postaw na pizzę na kamieniu, którą upieczesz w swoim piekarniku. Nie musisz być profesjonalnym kucharzem, aby podjąć się tego zadania. Wystarczy zwykły piekarnik, kamień do wypieku pizzy, dobry przepis na ciasto na pizzę oraz świeży i aromatyczny sos pomidorowy. Nadal nie jesteś przekonany? Poznaj więc powody, dlaczego domowa pizza to idealna przekąska imprezowa!
- Prawie każdy lubi domową pizzę. To fakt, pizza jest uwielbiana na całym świecie i trudno znaleźć kogoś, kto nie skusiłby się na ten włoski specjał. Decydując się więc na zaserwowanie pizzy na domówce, mamy bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że wszyscy goście będą zadowoleni. Nie każdy jest fanem sałatek czy wyszukanych przekąsek, na pizzę skusi się nawet dość wybredna osoba.
- Domowa pizza jest szybka i prosta w wykonaniu. Gdy raz nauczysz się robić domową pizzę na kamieniu do pizzy, stanie się ona Twoją ulubioną. Jej pieczenie zajmuje zwykle krócej niż czekanie na dowóz pizzy z pizzerii. Potrzebujesz zaledwie kilku minut, ogólnodostępnych składników i danie gotowe. Z domową pizzą możesz odetchnąć z ulgą – długie godziny spędzone w kuchni pójdą w niepamięć. Oczywiście wcześniej musisz przygotować ciasto na pizzę.
- Niskie koszty przygotowania. To kolejny problem imprez – cieszymy się zapraszając gości do naszego domu, jednak nie chcemy zbankrutować na kosztowne przekąski. Domowa pizza jest niedrogim pomysłem na smaczny i sycący posiłek. Placek przygotowany w domu to także czasem dwukrotnie niższa cena niż danie zamawiane na dowóz.
- Różnorodność pizzy. Pizza to danie wielu możliwości. Dzięki temu możemy na domówce podać kilka rodzajów pizzy, a każdy z naszych gości znajdzie coś dla siebie. Dobrze, gdy postawimy na kontrasty, na przykład pizza mięsna i warzywna albo jedna z sosem pomidorowym, druga ze śmietanowym bianco.
- Pizza jest łatwa w podaniu. W przypadku pizzy nie musimy martwić się o bogatą zastawę stołową, sztućce oraz fakt, że czegoś może zabraknąć. Pizza to danie, które z łatwością można chwycić w rękę i szybko zjeść. Z pewnością podając na domówce pizzę, nie czeka Cię długie zmywanie naczyń, choć dla lepszego efektu polecamy talerz łupkowy do serwowania pizzy.
- Pizza smakuje dobrze na ciepło i na zimno. To nie zdarza się w przypadku wielu dań! Oczywiście, znajdą się fani ciepłej pizzy prosto z piekarnika, ale zjedzona na zimno również smakuje dobrze. Dzięki temu nie musimy się martwić, że danie wystygnie, a my zamiast z gośćmi, spędzimy czas na podgrzewaniu posiłku.
- Pizza syci na długo. Wiele imprezowych przekąsek nie zaspokaja uczucia głodu. Możemy zjeść kilka wytwornych koreczków lub mini kanapeczek, ale raczej nie nasycą one dobrze i na długo. Jeśli więc chcemy podać coś „konkretnego”, pizza pieczona w piekarniku sprawdzi się idealnie. Pyszne domowe ciasto wypieczone na kamieniu do pizzy zaspokoi głód na długo, a w zależności od dodatków możemy postawić na pizzę „cięższą lub lżejszą”.
- Pizza to stosunkowo zdrowy i wartościowy posiłek. Z różnych, dostępnych dań, pizza stanowi najlepszą alternatywę. Jeśli przygotujemy ją na cienkim cieście, z dodatkiem warzyw i chudego mięsa, mamy zdrowe danie, które można jeść bez wyrzutów sumienia i strachu, że będziemy się po nim źle czuli. W porównaniu z innymi hitami imprez, jak chipsy, krakersy, słone orzeszki, sałatki z majonezem czy kupne słodycze, pizza wypada naprawdę doskonale. Nie zawsze tyczy się to gotowej pizzy, które często są bardzo tłuste i pełne niezdrowych dodatków. Z tego powodu polecamy postawić na domową pizzę, w której mamy wpływ na wybór, jakość i proporcje składników.