Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą… Trzeba przyznać, że niepozorna pizza hawajska podzieliła świat i trudno przejść obok niej obojętnie. Ta z pozoru niekonieczna hybrydacja włoskiej klasyki z egzotycznym smakiem jest symbolem kulinarnego atrevizmu i stawia pytanie – czy istnieją granice w połączeniach smaków w potrawach?
Kilka słów historii pizzy hawajaskiej
W odróżnieniu od większości popularnych pizz, jej korzenie nie sięgają Włoch. Tej specyficznej odmianie pizza zawdzięcza swoje powstanie Kanadzie, a dokładniej samemu Samowi Panopoulosowi, który w 1962 roku wpadł na pomysł połączenia słonej szynki z soczystym ananasem pod pierzyną roztopionego sera Mozzarella.
Być może właśnie dlatego w słonecznej Italii, uwielbianej za staranne pielęgnowania swojego kulinarnego dziedzictwa, pizza hawajska jest uważana niemal za profanację dania, z którego Włosi są tak dumni.
Na płaskim, chrupiącym ciasto spoczywa tu kwintesencja składników: sos pomidorowy, szynka, ser Mozzarella i kontrowersyjny bohater – ananas. To właśnie ten ostatni składnik budzi tyle emocji. Zdaniem niektórych, ananas jest intruzem, który zupełnie nie pasuje do pozostałych komponentów pizzy i psuje jej smak. Jego słodycz, według krytyków pizzy hawajskiej, gwałci klasyczne postrzeganie tej potrawy.
Jednak nie brakuje zwolenników tej nietypowej wersji pizzy. Dla nich ananas nie jest intruzem, ale interesującym akcentem, który nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru, czyni pizzę hawajską zupełnie inna od tradycyjnych pizz, które znamy.
My również jesteśmy miłośnikami pizzy hawajskiej, zwłaszcza tej domowej. Przygotujesz ją naprawdę szybko, szczególnie, gdy posiadasz kamień do pizzy. Z jego pomocą stworzysz naprawdę doskonałe danie, przy którym nawet najwięksi sceptycy pizzy hawajskiej mogą zmięknąć!
Czy pizza hawajska to błąd kulinarnych eksperymentów, czy może dowód na to, że warto szukać nowych, niezwykłych połączeń smaków? Spróbuj sam i oceń, bo jak to mówią – o gustach się nie dyskutuje!
Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy
Smak inspirowany…kuchnią azjatycką

Zapewne niewiele osób wie, że dodawanie ananasa do wytrwanych potraw to inspiracja płynąca z kuchni azjatyckiej. Bazę stanowi w niej połączenie dwóch smaków: kwaśnego i słodkiego. A celu nadania słodyczy, ananas jest bardzo częstym składnikiem kuchni Dalekiego Wschodu. Doskonale współgra z pikantnymi oraz kwaśnymi nutami. To bardzo częsty dodatek do mięs – szczególnie kurczaka, ale również cielęciny, wołowiny czy krewetek.
Domowa pizza hawajska – to takie proste!
Jeśli tak samo jak słynny Grek – twórca pizzy hawajskiej – kochasz eksperymenty w kuchni, koniecznie musisz upiec własną pizzę hawajską wykorzystując granitowy kamień do pizzy. Dzięki temu placek zyska idealne proporcje, a Ty będziesz mógł cieszyć się smakiem. Doskonale wiemy, że podstawą jest oczywiście ciasto na pizzę i sos z dojrzałych pomidorów, z dodatkiem ziół i przypraw. Klucz do dobrej pizzy hawajskiej tkwi w dodanych do niej składnikach. Możemy postawić na absolutny klasyk – mozzarella, szynka i ananas. My jednak polecamy ciekawe połączenia i zabawę ze składnikami, dzięki którym Twoja domowa pizza hawajska może wyjść jeszcze smaczniejsza!
Najważniejszy składnik pizzy hawajskiej to oczywiście sprawca całego zamieszania – ananas. W oryginalnym przepisie stworzonym w Kanadzie, użyty został owoc z puszki. Nie ma co ukrywać, jest to rozwiązanie bardzo proste i wygodne. Dziś jednak świeży ananas to coraz powszechniej dostępny rarytas. Warto spróbować więc takiej wersji. Każdy fan ananasa będzie zadowolony ze zmiany. Oprócz ananasa, można spotkać się z innymi owocami na pizzy – brzoskwinią, a nawet bananem. Pomysł dla prawdziwych śmiałków, ale kto nie ryzykuje…
Szynka to drugi element, bez którego ciężko wyobrazić sobie pizzę hawajską. Nie trzeba tu nikogo przekonywać, że podstawą jest wędlina dobrej jakości. Jednak może zamiast klasycznej szynki warto poeksperymentować na przykład z włoskim prosciutto albo szynką szwardzwaldzką. Ich słony, lekko wędzony smak zostanie ładnie uzupełniony słodyczą ananasa. Można również pokusić się o zamianę szynki na pieczonego kurczaka. Nie od dziś wiadomo, że ananas i kurczak do siebie pasują, więc to połącznie, które musi się udać.
Wiele pizzerii oferuje ten popularny przysmak z dodatkiem kukurydzy. Pasuje do nieco „egzotycznego” klimatu pizzy hawajskiej. Jeśli tylko lubisz kukurydzę, możesz śmiało dodać ją do swojej pizzy. Nie zaburzy sprawdzonego smaku, a jedynie doda mu trochę innego charakteru i wzbogaci smak.
Warto dać szansę pizzy hawajskiej! To co, jesteś gotowy, aby przygotować ją we własnej kuchni?
Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy