Masz pytania? Zadzwoń: 793 708 739

Pizza wegańska – Hit czy kit?

Dieta wegańska to coraz popularniejszy nurt żywieniowy. Wiele osób decyduje się ją stosować ze względów etycznych, światopoglądowych lub zdrowotnych. Dania wegańskie zdobywają jednak zwolenników także wśród osób, które na co dzień jedzą mięso i produkty odzwierzęce. Czasem jest to zwykła ciekawość, innym razem chęć ograniczenia mięsa i spróbowania czegoś nowego. Chociaż na pierwszy rzut oka może się to wydawać trudne i skomplikowane, okazuje się, że pizza to jedno z dań, które łatwo przyrządzić w wersji wegańskiej. Co więcej, taka pizza może być naprawdę pyszna! Bez problemu wykonasz ją w domu. Czasem wydaje się, że dieta wegańska pełna jest „udziwnień”, a tak naprawdę jest prosta i opiera się na jasnych zasadach. Jaki jest więc sekret domowej pizzy wegańskiej? Wystarczy zwykły piekarnik, kamień do pizzy i kilka składników dania, dzięki którym Twoja domowa pizza będzie w 100% wegańska.

Ciasto na pizzę wegańską – w czym tkwi różnica?

Prawda jest taka, że nie znajdziesz tu żadnego tajemnego sekretu na ciasto wegańskie, ponieważ… ono już samo w sobie takie jest. Zaskoczony? Nie wykorzystuje się do niego produktów odzwierzęcych, na przykład jajek. Nie ma więc składników, z których trzeba w cieście rezygnować lub wymieniać je na inne. Z tego względu weganie często decydują się na sam placek zwany focaccia i jedzą go na przykład w towarzystwie ziół i oliwy(Foocacia). Ponadto, wybierają też ciasto bezglutenowe – powstałe z mieszanki specjalnych mąk lub ciasta warzywne (z kalafiora, batatów). Jeśli jesteście fanami klasycznego ciasta pszennego, mamy więc dobrą wiadomość. Możecie je spokojnie przygotować, a Wasza pizza wciąż pozostanie daniem wegańskim.

Ser – dodawać czy nie?

Największy problem pizzy wegańskiej to dodatek sera. Praktycznie każdy dostępny na rynku to produkt odzwierzęcy, powstały z mleka krowiego, owczego, koziego. Oczywiście można zrezygnować z dodatku sera całkowicie, jednak wielu osobom trudno wyobrazić sobie pizzę pieczoną w piekarniku bez tego pysznego składnika. Nie dość, że nadaje pizzy wyjątkowy smak, to jeszcze scala wszystkie składniki i cudownie się ciągnie. Na szczęście producenci żywności idą weganom na rękę i tworzą coraz lepsze produkty, dzięki którym taki sposób żywienia jest coraz prostszy. W sklepach można już spotkać specjalne sery wegańskie, które smakiem i fakturą mają przypominać ten „prawdziwy”. Ponadto, często wykorzystuje się też ser tofu. Mimo, że nie rozpuszcza się jak typowa mozzarella, warto dodać go do pizzy, aby wzbogacić jej smak. Ostatnio popularność zdobywają produkty z nerkowców, które mają imitować włoski parmezan i mozzarellę. Co ciekawe, efekt finalny naprawdę jest zbliżony do oryginału. Dobrym zamiennikiem parmezanu są też płatki drożdżowe, potocznie nawet nazywane „wegańskim parmezanem”. Takie produkty coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach, nawet w popularnych marketach.

Jakie składniki najlepsze na wegańską pizzę?

Bez problemu do pizzy wegańskiej dodać możemy sos pomidorowy. Najlepiej z pysznych, świeżych pomidorów, dzięki którym danie zyska głęboki smak. Do tego nie zaszkodzi dodatek ziół, przypraw i odrobina oliwy. Co jeszcze można dodać do wegańskiej pizzy? Oczywiście warzywa – tu nie obowiązują ograniczenia. Wszystko zależy od tego, które z nich lubimy. Bakłażan, pomidory świeże i suszone, oliwki, brokuły, kukurydza… To tylko kilka z propozycji. Smak pizzy wegańskiej wzbogacić mogą też grzyby – zarówno te leśne, jak i dostępne przez cały rok pieczarki.

Co z mięsem?

Na wegańskiej pizzy nie znajdziemy mięsa – to oczywiste! Jednak jak w przypadku sera, nie oznacza to, że jesteśmy skazani tylko na suchy placek lub dodatki warzywne. W sklepach znajdziemy coraz więcej wegańskich produktów imitujących mięso. Są wśród nich wędliny, kiełbasy, salami, mięso mielone. Ciekawym pomysłem jest też użycie sera tofu w wersji wędzonej, który nada pizzy lekko „mięsny smak”. Możemy go również uzyskać za pomocą wędzonej papryki. Ta niepozorna przyprawa to dodatek, który nada daniom lekko mięsny i dymny posmak. 

Jak widać, przygotowanie pizzy wegańskiej w domu wcale nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy tylko odpowiednio skomponować składniki. Od dziś możesz cieszyć się jej smakiem kiedy tylko zechcesz, bez względu na to, czy stosujesz dietę wegańską na stałe, czy chcesz jedynie spróbować czegoś nowego. Naszym zdaniem smakuje wyśmienicie!

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

Pizza z pepperoni na kamienu do pizzy pastone + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 225,00