Masz pytania? Zadzwoń: 793 708 739

Jakie drożdże do pizzy ?

Drożdże to nieodzowny element wyśmienitej pizzy. Dzięki ich sekretnym właściwościom oraz wykorzystaniu akcesorium kuchnnego jakim jest kamień do pizzy możemy otrzymać ciasto o charakterystycznej, napowietrzonej strukturze. Dodatkowo drożdże posiadają wiele zadziwiających wartości odżywczych. Są ogromnym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B. Drożdże pomagają również dostarczyć naszemu organizmowi wielu potrzebnych minerałów, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, jod, mangan, cynk, fosfor, chrom oraz sód.

Rodzaje drożdży

Dziś omówimy drożdże do pizzy, które zaraz po mące i kamieniu do pizzy są kluczowym elementem idealnej domowej pizzy. Istnieje wiele gatunków drożdży, jednak do tych najpopularniejszych zaliczamy drożdże piekarnicze, piwowarskie, winne, gorzelnicze, kefirowe, probiotyczne oraz odżywcze. Jednak ze względu na tematykę bloga zajmiemy się jedynie odmianami drożdży do wypieku pizzy. Ciekawostka „Najlepszy placek do pizzy wychodzi przy użyciu drożdży świeżych, bez późniejszego wałkowania ciasta.”

Drożdże świeże

Drożdże świeże są najbardziej klasyczną odmianą drożdży do pizzy. Najczęściej sprzedawane są w formie 200-gramowej kostki, którą najlepiej w lodówce w małym szczelnym pojemniku przez co nie obsychają i dzięki temu wystarczą na znacznie dłużej. Przed użyciem drożdże należy „ogrzać” do temperatury pokojowej. Świeże drożdże są bardziej wymagające w obróbce, niż odmiany suche, jednak w zamian pracują lepiej z ciastem.

Drożdże instant

Drożdże instant to najbardziej konkurencyjna forma dla drożdży świeżych, ponieważ jak sama nazwa wskazuje, są to „drożdże błyskawiczne”. Nie jest konieczne tworzenie rozczynu, ponieważ mają postać drobnych granulek, które można bezpośrednio dodać do mąki i składników, a następnie dolać wody.

Drożdże suche

Drożdże suche są stosunkowo mniej popularne, niż dwie poprzednie odmiany, ponieważ mają postać granulek, tak jak drożdże instant. Jednak w celu ich użycia konieczne jest przygotowanie rozczynu, tak jak w przypadku drożdży świeżych. Nie wymagają one jednak przechowywania w lodówce ani „ogrzewania” do temperatury pokojowej.

Podsumowując

Odpowiedni dobór rodzaju drożdży używanych do wypieku pizzy zależy od naszych preferencji oraz efektu, jaki chcemy uzyskać. Ze względu na wygodę coraz większą popularność zyskują drożdże instant, które cieszą się uznaniem z powodu długiego terminu ważności oraz braku konieczności przechowywania ich w lodówce. Brak konieczności przygotowywania rozczynu jest też ważnym aspektem przy wyborze tego rodzaju drożdży.

Do przygotowywania ciasta na pizzę najczęściej zalecane jest użycie drożdży świeżych. Należy jednak pamiętać, że do ciasta do pizzy nie dodajmy cukru, ponieważ mąka do wypieku pizzy posiada odpowiednią ilość cukrów potrzebnych do aktywowania drożdży świeżych.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

Pizza z pepperoni na kamienu do pizzy pastone + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 255,00