Zadzwoń do nas: +48 794 660 320

Darmowa wysyłka kurierem powyżej 100 zł

Wysoka temperatura podczas wypieku pizzy w piekarniku.

Jeżeli do tej pory mieliście wątpliwości, czy wysoka temperatura ma wpływ na smak domowej pizzy, to w tym artykule postaramy się wyjaśnić to! W zasadzie, moglibyśmy stwierdzić, iż wysoka temperatura początkowa wypieku na pizzy ma największe znaczenie i na tym, zakończyć artykuł. ten artykuł. Choć może ci się wydawać, że domowy piekarnik nie jest w stanie osiągnąć, wysokich temperatur początkowych zbliżonych do profesjonalnych pieców do pizzy, to na ratunek przychodzi kamień do pizzy.

Pizza wychodzi lepsza w wyższej temperaturze, ale co to dokładnie oznacza i dlaczego tak się dzieje.?

Kto z was nie słyszał o profesjonalnym piecu do pizzy? Nie byłoby pieca stworzonego tylko dla pizzy, gdyby nie istniały rzeczywiste korzyści z jego używania. Pizza może wydawać się potrawą, którą można przyrządzić w każdym standardowym piekarniku, ale to nie znaczy, że będzie ona smakować tak samo jak pizza z profesjonalnego pieca do pizzy.

Im wyższa temperatura w piekarniku tym smaczniejsze ciasto do pizzy? Dlaczego wysoka temperatura początkowa wypieku, pozytywnie wpływa na smak pizzy? odpowiedzieć na to pytanie, należy zrozumieć, co kryje się za słowem chrupiąca skórka i czasem pieczenia.

Pieczenie w wysokiej temperaturze zajmuje znacznie mniej czasu i bardzo często daje lżejszy i bardziej puszysty efekt. Chrupiąca, lekka i puszysta skórka jest tym, do czego powinniśmy dążyć, jeśli chodzi o wypiek pizzy. Zwiększenie temperatury wypieku pizzy pozwala gazowi zamkniętemu w cieście szybko się rozprężyć, co daje w efekcie bardziej puszysty i lekki produkt.

Wyższe temperatury początkowe są konieczne do szybkiego rozprężenia gazów znajdujących się w cieście, co w efekcie powoduje wyrośnięcie lekkiego i chrupiącego ciasta do pizzy.

Pieczenie pizzy w domowym piekarniku

Większość domów i mieszkań jest wyposażona w piekarniki elektryczne, które są dobre do szybkiego osiągania wysokich temperatur. Głównym problemem z piekarnikami elektrycznymi jest to, jak bardzo mogą się nagrzać, ponieważ większość z nich osiąga temperaturę około 250-300°C.

Podczas gdy jest to odpowiednia temperatura dla większości produktów spożywczych, to pizza w rzeczywistości wymaga wyższej temperatury, których osiągnięcie nie jest możliwe w standardowych piekarnikach bez kamienia do pizzy.

Jak kamień do pizzy zwiększa temperaturę w piekarniku?

Jeśli nie możesz wypiekać pizzy w specjalnym piecu należy wykorzystać akcesoria, które pomogą uzyskać temperaturę zbliżoną do tej, która jest niezbędna do idealnego przyrządzenia pizzy w domowym piekarniku. Każdy miłośnik pizzy musi spróbować wypieku pizzy na rozgrzanym do 350-430 stopni kamieniu do pizzy, który pochłania ciepło emitowane przez górną grzałkę w piekarniku. Grzałkę, która przekazuje temperaturę bezpośrednio na kamień znajdujący się pod nią.

Dlatego tak ważne jest ogrzewanie kamienia razem z piekarnikiem. Musimy wygrzewać kamień razem z piekarnikiem, ponieważ drastyczna zmiana temperatury w wyniku umieszczenia zimnego kamienia w ciepłym piekarniku może spowodować jego pęknięcie.

Drugą rzeczą, którą musisz zrobić, jest faktyczne upieczenie pizzy na rozgrzanym kamieniu!

Choć może się to wydawać oczywiste, w rzeczywistości wiele osób nie wie jak upiec pizzę bezpośrednio na kamieniu do pizzy. Nie jest to płyta, której zadaniem jest ładnie wyglądać w Twoim piekarniku. Celem kamienia do pizzy jest bezpośrednie pochłanianie ciepła emitowanego przez górną grzałkę piekarnika i przekazanie tej temperatury ciastu do pizzy. Zamiast rozprowadzać ciepło po całym piecu, jest ono skupiane na kamieniu do pizzy.

Kiedy umieścisz swoją pizzę na rozgrzanym kamieniu do pieczenia pizzy, zauważysz, że całkowicie pokrywa on dolną powierzchnię pizzy. Dzięki temu kamień wypieka bezpośrednio spód do pizzy! To właśnie ten efekt pozwala osiągnąć chrupiącą i lekką skórkę.

Kamień do pizzy sprawi, że Twój piekarnik będzie gorętszy- podczas wygrzewania, kamień do pizzy może osiągnąć oszałamiające temperatury. Wysoka początkowa temperatura wypieku zdecydowanie może pomóc w symulowaniu środowiska, jakie panuje w piecu opalanym drewnem. Mówiąc prościej, kamienie do pizzy są skutecznym sposobem na szybki transfer ciepła z kamienia do pizzy.

Jeśli zdecydujesz się na użycie kamień do pizzy od pastone, znacznie zbliżysz się do współczynnika przenikania ciepła występującego w gorętszych, specjalistycznych piecach. Wykorzystując kamień do pizzy możesz zwiększyć rzeczywistą temperaturę wypieku pizzy, dodatkowym atutem jest wzmocnienie skuteczności rozprowadzania ciepła na pizzy!

Nie ma po prostu lepszego sposobu na przygotowanie pizzy niż z kamieniem do pizzy Pastone!

Darmowa wysyłka

Dla zamówień powyżej 100 ZŁ

14 dni na zwrot

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Szybka wysyłka

Wszystkie zamówienia dostarczamy w 1-3 dni robocze.

Bezpieczne szybkie płatności

Przelew online / MasterCard / Visa