Masz pytania? Zadzwoń: 793 708 739

pizza po rzymsku

Pizza po rzymsku: smak starożytnego imperium na Twoim talerzu

W starożytnym Rzymie pizza była jednym z ulubionych dań mieszkańców. Pizza Roman-style, czyli pizza po rzymsku, to doskonała propozycja dla miłośników tego wyjątkowego smaku. W tym artykule poznasz przepis na pizzę Roman-style, przepis na sos do pizzy Roman-style oraz porady i wskazówki dotyczące wypieku pizzy Roman-style w domu z użyciem kamienia do pieczenia.

Przepis na pizzę w stylu rzymskim

Pizza w stylu rzymskim różni się od klasycznej włoskiej pizzy neapolitańskiej zarówno pod względem ciasta, jak i sposobu pieczenia. Rzymska pizza, znana również jako “pizza al taglio”, jest cienka, chrupiąca i kwadratowa. Oto prosty przepis na pizzę w stylu rzymskim:

Składniki:

  • 500 g mąki typ 00
  • 350 ml zimnej wody
  • 6g drożdży
  • 10 g soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. W misce z zimną wodą rozpuść drożdże, a następnie dodaj mąkę i oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  2. Przykryj ciasto ściereczką i pozwól mu wstać przez 2-3 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  3. Po tym czasie ugnieć ciasto jeszcze raz, a następnie rozciągnij je do formy kwadradu i przełóż do pieczenia na kamień umieszczony w środkowej półce.
  4. Wstępnie upiecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 3 minut, aż zacznie się nieco rumienić.
  5. Wyjmij ciasto z piekarnika i nałóż sos pomidorowy oraz ulubione dodatki.
  6. Włóż pizzę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 2-6 minut, aż ser się rozpuści i składniki będą dobrze wysmażone.
  7. Wyjmij pizzę z piekarnika, pozwól jej nieco ostygnąć, a następnie pokrój na kwadratowe kawałki i podawaj.

Przepis na sos do pizzy w stylu rzymskim

Składniki:

  • 400 g pomidorów pelati (puszka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smaż przez około 1 minutę.
  2. Dodaj pomidory pelati do rondelka. Przy użyciu widelca rozgnieć je na mniejsze kawałki.
  3. Dodaj sól, pieprz i oregano. Gotuj sos przez około 15 minut na średnim ogniu, aż zgęstnieje.

Porady i wskazówki dotyczące wypieku pizzy w stylu rzymskim

  1. Przed wypiekiem pizzy, umieść kamień do pieczenia w piekarniku i nagrzej go do temperatury 220°C przez około 30 minut.
  2. Ciasto rozciągaj na podsypanej mąką łopatce. Rozciągnij je delikatnie, aby uzyskać pożądaną grubość.
  3. Pamiętaj, aby podsypać łopatkę mąką przed ułożeniem ciasta, aby uniknąć przyklejania się ciasta do łopatki.
  4. W przypadku stosowania drożdży, dodaj je do zimnej wody, nie dodawaj cukru. Cukier może spowodować przyspieszone wyrastanie ciasta i utratę właściwości.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

Pizza z pepperoni na kamienu do pizzy pastone + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 225,00