Zadzwoń do nas: +48 794 660 320

Darmowa wysyłka kurierem powyżej 100 zł

Dobra pizza na kamieniu Pastone.

Pizza stanowi bez wątpienia jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw, uwielbianą przez ludzi na świecie. W restauracji przygotowywana jest ona w piecu, w którym temperatura sięga nawet 500 °C, uzyskując tym samym kruchy spód z puszystymi brzegami. Jednym ze sposobów na uzyskanie analogicznego efektu w domowych piekarnikach jest zastosowanie tzw. kamienia do pizzy. Poznaj rodzaje tego szczególnego akcesorium, dzięki któremu wejdziesz na wyższy poziom przygotowywania tej wyjątkowej potrawy!

Korzyści ze stosowania Pastone

Zakup kamienia stanowi pierwszy krok w podniesieniu swoich kulinarnych zdolności, jeżeli chodzi o wypiek pizzy. Niezaprzeczalną korzyścią płynącą z jego stosowania jest równomierne rozprowadzanie ciepła w cieście, co skutkuje idealnie wypieczonym, chrupiącym spodem. „Kamień wchłania wilgoć z ciasta, co również przyczynia się do jego późniejszych walorów smakowych.”, co potwierdza specjalista ds. kontroli i jakości z firmy Pastone.

To wyjątkowe akcesorium kuchenne skraca czas przyrządzania pizzy do kilku minut, dzięki czemu dodatki nie ulegają wyschnięciu, a ser jest zawsze idealnie roztopiony. Kamień to przyrząd uniwersalny, ze względu na fakt iż posłużyć może również do innych wypieków, takich:

  • bułki
  • focaccia
  • chleb
  • bagietki

Kształt kamienia

Pierwszą kwestią, nad którą warto się pochylić, jest wybór odpowiedniego kształtu kamienia, zazwyczaj dostępnego w wersji okrągłej i prostokątnej. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie druga z wyżej wspomnianych opcji, ze względu na zmniejszone ryzyko nierównego zsunięcia się pizzy przy przenoszeniu z łopaty. Kamień powinien również idealnie pasować do domowego piekarnika, jednak na wszelki wypadek należy porównać oba wymiary przed zakupem.

Grubość kamienia

Kamień do pizzy zazwyczaj dostępny jest w wariantach od 1 do 3 cm. W przypadku domowych piekarników warto postawić na wariant 2 cm, co skutkować będzie szybszym nagrzewaniem w porównaniu do grubszych odpowiedników. Kamienie o grubości 3 cm sprawdzą się z kolei w mocniejszych piecach, nagrzewających się do wyższych temperatur.

Kamień szamotowy i granitowy

Naturalny kamień granitowy to pierwszy kamień do domowego piekarnika, jaki kiedykolwiek powstał. Kamień granitowy do pizzy jest włoskim wynalazkiem z 1984 roku. Dopiero później zaczęto je eksportować do reszty świata i cały czas są produkowane w ten sam sposób.

Kamieniem odznaczającym się zdecydowanie największą popularnością jest tzw. kamień granitowy. Ten szlachetny materiał w doskonały sposób pochłania wilgoć z ciasta, a także trzyma ciepło w całym procesie pieczenia. Kamień granitowy posiada również właściwości ognioodporne, co przyczynia się do ich częstego stosowania na grillu. Wysoka porowatość tego materiału stanowi jednocześnie zaletę – z jednej strony przekłada się to na równomierne wypieczenie potrawy, z drugiej na dłuższe magazynowanie ciepła, które pozwala na przygotowywanie z jego pomocą takich produktów jak warzywa, jajka czy nawet mięso. Kamień granitowy umożliwia bezproblemowe przygotowanie potrawy w temperaturze powyżej 400 °C, bez ryzyka przypalenia spodu.

Kamień szamotowy jest rozwiązaniem również stosowanym przy wypieku pizzy, w porównaniu do granitowego odpowiednika odznacza się podobnym pochłanianiem wilgoci lecz większą porowatością. Cecha ta, analogicznie do wspomnianego wcześniej przykładu, skutkuje trudniejszym czyszczeniem. Szamot to również materiał mniej trwalszy.

Kordieryt i lava

Kamieniem często spotykanym w popularnych supermarketach jest kordieryt, przystosowany w szczególności do wypieków w wysokich temperaturach. Często stanowi on podstawowe wyposażenie kompaktowych wersji profesjonalnych pieców do pizzy. W dużych sklepach spożywczych spotykane są również kamienie ceramiczne oraz tzw. Lava Stone, jednak przed zakupem warto sprawdzić materiał, z którego wykonane jest dane akcesorium.

Jak używać Pastone do pizzy?

Niezbędnym etapem przed każdym wypiekiem jest nagrzanie kamienia, co podniesie tym samym temperaturę w całym piekarniku i stanowić będzie „symulację” rzeczywistego pieca do pizzy. Zgodnie z ogólnie przyjętymi normami, kamień należy ustawić jak najbliżej grzałki, ustawiając jednocześnie tryb góra-dół lub grill. Proces nagrzewania kontynuujemy przez 40-60 minut, w zależności od grubości kamienia, a także mocy samego piekarnika.

Po tym czasie, uformowaną wcześniej pizzę należy na kamień, używając w tym celu specjalnej łopaty. Tak przygotowane danie piec się będzie przez około 3-6 minut, co zależy od wspomnianych wyżej czynników.

W całym procesie wypieku pizzy należy bezwzględnie pamiętać o kilku aspektach:

  • Kamień należy wstawiać zawsze do zimnego piekarnika, gdyż w przeciwnym wypadku mogą wystąpić pęknięcia.
  • Podczas nakładania pizzy na rozgrzany szamot bądź granit kluczowa jest pamięć o rękawicach kuchennych, skutecznie chroniących przed gorącą temperaturą.
  • Po wypieku, kamienia nie należy czyścić używając detergentów, gdyż wsiąkną one w strukturę materiału. Rozsądną opcją jest szmatka z wodą, a także zeskrobanie zabrudzeń przy użyciu szpachelki lub szczotki drucianej.

Darmowa wysyłka

Dla zamówień powyżej 100 ZŁ

14 dni na zwrot

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Szybka wysyłka

Wszystkie zamówienia dostarczamy w 1-3 dni robocze.

Bezpieczne szybkie płatności

Przelew online / MasterCard / Visa