Masz pytania? Zadzwoń: 793 708 739

Popularne style pizzy

Pizza to nasz ulubiony wybór zarówno do pracy, jak i na weekendowe imprezy. Nie musimy polegać na restauracjach lub jedzeniu na wynos, aby uzyskać pizzę najwyższej jakości. Podpowiemy Ci, jak zrobić ciasto na pizzę, jak ułożyć składniki na pizzy, jaka powinna być temperatura pieczenia i jak długo piec pizzę. Ponadto, podzielimy się z Tobą naszymi ulubionymi stylami na domową pizzę, które warto wypróbować.

Styl Pizzy

Pizza drożdżowa czy w stylu nowojorskim? Ręcznie wyrzucana czy z grubą skórą? Z serem czy bez? To niektóre z pytań, do których zazwyczaj sprowadzają się style pizzy. Kłótnie mogą trwać całymi dniami, ale być może istnieje styl, który przypadnie właśnie tobie do gustu.

Pizza w stylu babcinym

Pizza babcina znana jest również jako focaccia z dodatkami. Ten rodzaj pizzy jest zapewne najczęściej spożywanym rodzajem pizzy na świecie. Co prawda nikt nie prowadził oficjalnych statystyk jednak tradycyjna babcina pizza ma często grube ciasto i prostokątny kształt, do jej wypieku nie jest potrzebny kamień do pizzy zazwyczaj stosowana jest zwykła blaszka do pieczenia. Ciasto drożdżowe bardzo często jest zwieńczone cebulą, pomidorami, ziołami, kiełbasą, szynką i serem. Babcine metody przyrządzania pizzy są związane z lokalną kulturą i tradycjami wiejskimi, dlatego istnieją różnice w przygotowywaniu pizzy pomiędzy regionami. Jednak wspólnym elementem babcinej pizzy jest zazwyczaj wysoka zawartość drożdży, dzięki czemu nasze babcie mogą bardzo szybko przygotować pizzę naszego dzieciństwa.

California-Style Pizza

Pizza wykonana jest z bardzo cienkiego ciasta. Kucharze stosują liczne eksperymenty i jako dodatki wykorzystują wiele innych produktów, np. musztardę, jarmuż, czerwoną paprykę, bakłażan, buraki, kalafior, figi, brokuły, grillowanego kurczaka, krewetki, małże, stek, pasztet, trufle, ricottę, kawior, wędzonego łososia, szpik kostny czy kacze mięso. Pizza kalifornijska ma często formę wegetariańską lub wegańską.

Pizza w stylu nowojorskim

Jednym z najbardziej popularnych stylów Pizzy jest właśnie styl nowojorski. Jest to cienki placek, który był krojony na małe kwadraty, dziś stosuje się okrągłe pizze o rozmiarach 42 cm. Końce pizzy są zaginane, co zapobiega jej nadmiernemu przypiekaniu, ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie od środka, co ułatwia jego składanie na pół. Ponadto miłośnicy pizzy uważają, że minerały występujące w wodzie w okolicach nowojorskiego miasta są odpowiedzialne za charakterystyczny smak ciasta. Typowe przyprawy to oregano, starty parmezan, granulowany czosnek i papryczki chili.

Chicago Style Pizza

Pizza w stylu chicagowskim to wyjątkowy rodzaj pizzy przypominającego tort. Charakteryzuje się grubym ciastem drożdżowym, na którym składniki poukładane są odwrotnie niż w innych pizzach, a zatem kolejno od spodu: ser mozzarella w dużej ilości, dodatki i szczelna pokrywa sosu pomidorowego. Popularne dodatki do pizzy chicagowskiej to m.in. grzyby, mięso, kiełbasa i warzywa. Pizzę tą wypieka się w formach z blachy.

Pizza w stylu St. Louis

Louis to rodzaj pizzy o cienkim cieście i pełnej, mazistej warstwie sera. Tradycyjnie była sprzedawana na kawałki w piekarniach, ale dziś można ją znaleźć w restauracjach na całym świecie. Ser to zazwyczaj mozzarella, a ciasto jest połączeniem mąki kukurydzianej i mąki pszennej. Ciasto wyrabia się bez drożdży, w przeciwieństwie do głębokiej pizzy w stylu chicagowskim uzyskując nieco chrupiącą i przypominającą krakersy skórkę.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

Pizza z pepperoni na kamienu do pizzy pastone + płyta łupkowa do serwowania pizzy + Łopatka do pizzy
Cena:: 225,00 

Pizza w stylu neapolitańskim

Neapolitański styl pizzy to sposób na życie. Prawdziwe ciasto na pizzę neapolitańską składa się z mąki pszennej (typ 0 lub 00, lub ich mieszanki), naturalnych drożdży neapolitańskich lub drożdży piwnych, soli i wody. Aby uzyskać odpowiednie ciasto, należy użyć mąki o wysokiej zawartości białka (takiej, jakiej używa się do wypieku chleba, a nie ciast). Ciasto należy wyrabiać ręcznie lub mikserem o niskiej prędkości. Po zakończeniu procesu wyrastania ciasto należy uformować ręcznie, bez pomocy wałka, przy czym jego grubość nie może przekraczać 3 milimetrów. Pizzę należy piec przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem o temperaturze 485 °C. Po upieczeniu pizza powinna być miękka, elastyczna, delikatna i pachnąca.

Przygotowanie pizzy

Zacznijmy od podstawy, czyli chrupiącej skórki, którą kochają miłośnicy pizzy. Jeśli chodzi o chrupkość, możesz pójść kilkoma drogami: Możesz zrobić domową pizzę z kupioną wcześniej w pizzeri kulką świeżego ciasta lub zrobić własne ciasto do pizzy.

Zobacz przepis na pizza z chrupiącą skórką.

Sos do pizzy

A teraz sos. Istnieje mnóstwo pysznych gotowych sosów, które zakupisz w popularnych marketach. Jednak swój własny sos ze świeżo zblendowanych pomidorów bez skórki jest najlepszy. Oczywiście istnieje mnóstwo przepisów na domowe sosy do pizzy, większość z nich dotyczy sosu pomidorowego. Jednak istnieją białe sosy, a nawet prosty sos z oliwy z oliwek i czosnku. Sosy pozwalają zmieniać smak twojej pizzy niemalże w nieskończoność.

Dodatki do pizzy

Nie ma prawie żadnych ograniczeń co do dodatków do pizzy. Sos i salami to doskonały wybór, jednak nic nie stoi na przeszkodzie dodać nuty szaleństwa, wykorzystując suszone jabłka czy orzechy włoskie. Słodka kukurydza i groszek, w Europie jest powszechnymi dodatkiem do pizzy. Pizza jest otwarta na nieskończoną liczbę kombinacji jeżeli chodzi o dodatki. Wszystko zależy od inwencji twórczej pizzermana.

Układanie składników na pizzy

Tak samo jak w poprzednim wątku, na smak pizzy wpływa również sposób ułożenia składników. Jedni kurczowo trzymają się jednego sprawdzonego schematu, inny eksperymentują i uczą się na swoich błędach. Jednak należy pamiętać, by sos do pizzy znalazł się na spodzie, dzięki czemu reszta składników będzie mogła się przypiec. Jeżeli najpierw położysz ser, a następnie sos pomidorowy i bazylię, bazylia przypali się i skurczy, a ser nie zbrązowieje. Oczywiście, możesz położyć świeże plasterki pomidora na wierzchu sera.

Wybór serów

Wszystkie dobre sery na pizzę charakteryzuje niska wilgotność, dzięki czemu bardzo szybko się topią i brązowieją. Jednak to świeży ser Mozzarella jest królem wszytkich pizz. Zawiera dużo wody i może sprawić, że otaczająca ją skórka i dodatki będą wilgotne. Z tego powodu powinieneś odsączyć wodę ze świeżej Mozzarelli.

Zestaw Pizzaiolo: Kamień do Pizzy, Łopatka i Talerz Łupkowy

Pizza z pepperoni na kamienu do pizzy pastone + Łopatka do pizzy + płyta łupkowa do serwowania pizzy
Cena:: 225,00 

Wypiek pizzy na kamieniu

Umieść kamień do pizzy 7cm od górnej grzałki. Uruchom opcję grill, kamień zacznie przejmować temperaturę z górnej grzałki. Po około godzinie umieść swoją ulubioną pizze za pomocą łopatki do pizzy na rozgrzanym kamieniu. Wypiekaj w maksymalnej temperaturze z włączoną opcją grill przez 2-3 minuty.